2 ποικιλίες ορόσημο από το νησί που αποτελεί το μεγάλο θέμα κουβέντας στους οινικούς κύκλους όχι μόνο της Ελλάδας, το Κοτσιφάλι και το Μανδηλάρι επιβεβαιώνουν όσους ποντάρουν στις γηγενείς, τοπικές ποικιλίες. Στον καλύτερο συνδυασμό που έχουμε δοκιμάσει έως τώρα, αποδεικνύουν ότι μπορούν να δώσουν μεγάλα κρασιά που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις γνωστότερες διεθνείς ποικιλίες.
Οι οινολόγοι Βασίλης Λαδερός και Πόππη Βολιτάκη έχουν βαλθεί να τρελάνουν κόσμο βασιζόμενοι στην εξαιρετική πρώτη ύλη του ιδιόκτητου αμπελώνα τους στη ζώνη Δαφνών στο Ηράκλειο, την περιοχή με τον αρχαιότερο ίσως αμπελώνα της Ευρώπης του οποίου δείγματα υπάρχουν από τη Μινωική ακόμη περίοδο.
Μετά από υπερώριμο τρύγο, τα σχεδόν σταφιδιασμένα σταφύλια, δίνουν απίστευτης συμπύκνωσης αρώματα και γεύσεις σε ένα κρασί που εντυπωσίασε τους πάντες και κατά κοινή ομολογία είναι μάλλον το καλύτερο του είδους του. Καταπληκτική χρονιά, εξαιρετική πρώτη ύλη και ιδιαίτερη προσοχή στις τεχνικές λεπτομέρειες έκαναν το Κοτσιφάλι Μανδηλάρι 2010 του Κτήματος Ιδαία Οινοποιητική ένα από τα καλύτερα κρασιά που δοκιμάσαμε στα πρόσφατα Οινοτικά, την έκθεση όλων των κρασιών της Κρήτης. Και πιστέψτε μας, δοκιμάσαμε πολλά…