Αν ακούς καμπάνες δεν έχεις παραισθήσεις, είναι απλά το Las Guillermas του οινοποιείου Tentenublo με 93pts από τον Tim Atkin! Μας εντυπωσίασε για πολλούς λόγους...Είσαι έτοιμος;
Ο ιδιοκτήτης του Tentenublo, Roberto Oliván γέννημα θρέμα "Ριοχανός", άλλαξε την εικόνα των γνωστών βαρελάτων κρασιών της Rioja, το 2011, όταν λάνσαρε το πρότζεκτ Tentenublo Wines. Αυτό ξεκίνησε σαν μια απλή επέκταση της οικογενειακής επιχείρησης και τότε, ούτε που θα φανταζόταν ότι το 2015 θα κατακτούσε τον τίτλο του πιο επαναστατικού νέου οινοποιού της Rioja. Και σε ηλικία μόλις 37 χρονών!
Το όνομα του οινοποιείου Tentenublo, είναι εμπνευσμένο από μια παλιά παράδοση στη Rioja που σημαίνει κυριολεκτικά «καμπάνες που κουδουνίζουν»! Με το κουδούνισμα των καμπανών, οι ντόπιοι έδιωχναν τις καταιγίδες και το χαλάζι, που κατέστερφαν τα σταφύλια κατά την ωρίμανσή τους. Ο Roberto Oliván βέβαια εφάρμοσε πιο αποδοτικές μεθόδους... Είναι οινοποιός 4ης γενιάς και ξέρει πια τα μυστικά της Rioja πολύ καλά! Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία οικογενειακοί αμπελώνες, είναι μεταξύ 40 και 100 χρονών και μεγαλώνουν στην περιοχή της Rioja Alavesa (βόρεια της Rioja), ενώ οι πιο νέοι βρίσκονται στο Vinaspre και καλλιεργούνται όλοι βιολογικά. Μια οικογενειακή καινοτομία, είναι πως στα κόκκινα χαρμάνια, βάζει πάντα ένα μικρό ποσοστό λευκής ποικιλίας. Έτσι εξηγούνται ο ζουμερός χαρακτήρας, η φρεσκάδα και η πολυπλοκότητά τους!
Το όνομα του Roberto, έχει πλέον πάρει θέση δίπλα σε αυτό της Rioja, και αποτελεί έμπνευση για πολλούς νέους οινοποιούς!
Στο Las Guillermas Tentenublo, το Tempranillo πρωταγωνιστεί με επάξιο κομπάρσο λίγη λευκή Viura! Προέρχονται από αμπελώνες ηλικίας σχεδόν 70 χρονών, που σημαίνει μικρή παραγωγή, αλλά μεγάλη συμπύκνωση φρούτου. Για τον Roberto Oliván, τα must είναι: χειρωνακτικός τρύγος, ξεχωριστή οινοποίηση για κάθε αμπέλι και ελάχιστες παρεμβάσεις. Ακολουθεί αυθόρμητη ζύμωση με γηγενείς ζύμες και καθόλου φιλτράρισμα. Στη Rioja αγαπούν πολύ τα βαρελάτα αρώματα, αλλά στο Las Guillermas, ο Roberto ήθελε να είναι πολύ διακριτικά, για αυτό και εφάρμοσε μόνο 9 μήνες παραμονή του κρασιού, μέσα σε δεύτερης χρήσης γαλλική δρυ!
Πρόλαβέ το!