Το Los Castanos 2022 απο το Bendito Destino, είναι ένα συναρπαστικό κόκκινο κρασί από την Ισπανία και τον Έλληνα sommelier Terry Kandylis, που αναβίωσε γηραιά αμπέλια τοπικών ποικιλιών, αναδεικνύοντας το δυναμικό αλλά και την σπουδαιότητά τους. Έχει πάρει ήδη 94pts από το Wine Advocate, πράγμα αναμενόμενο γιατί πρώτον, είναι κρασάρα και δεύτερον, κάνει ήδη μεγάλη καριέρα στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων και wine bars παγκοσμίως! Εμφιαλώθηκε σε μόλις 2590 φιάλες οπότε δοκίμασέ το όσο ακόμα προλαβαίνεις.
Το Bendito Destino είναι ένα από τα πιο τολμηρά οινικά project της Ισπανίας, που ξεκίνησε το 2020 από τον Έλληνα και βραβευμένο sommelier Terry Kandylis. Στα παλιά και εγκαταλελειμμένα αμπέλια γύρω από το χωριό Canalejas de Peñafiel, της Ribera del Duero, ο Terry αναγνώρισε τις δυνατότητες του τόπου και την ευκαιρία να εφαρμόσει όλες τις γνώσεις του, για να αναβιώσει αμπελώνες ηλικίας άνω των 80 και 100 ετών και να δημιουργήσει τα δικά του μοναδικά κρασιά. Το project ονομάστηκε «Bendito Destino - Ευλογημένη Μοίρα», γιατί εκείνο το ταξίδι που ξεκίνησε να κάνει στα Κανάρια Νησιά έμελλε πραγματικά να αλλάξει τη ζωή του και να τον καταστήσει σήμερα έναν από τους πιο δημιουργικούς οινοποιούς της νέας γενιάς της Ισπανίας. Υπό την καθοδήγηση του Secundino, του γηραιότερου αμπελουργού του Canalejas de Penafiel, γεννημένου το 1932, απέκτησε μερικούς από τους παλαιότερους αμπελώνες της περιοχής και εφαρμόζοντας τεχνικές βιώσιμης οινοποιίας, ανέδειξε την αριστεία της ισπανικής οινικής παράδοσης. Επιπλέον, Castaños» είναι το παρατσούκλι των κατοίκων του Canalejas de Peñafiel, και δόθηκε στο κρασί ως φόρος τιμής στις παλαιότερες γενιές.
Το Los Castanos 2022, είναι ένα blend των ποικιλιών Tempranillo, Garnacha, Bobal, Albillo, Malvasía και Pirulés που καλλιεργούνται στα πιο σημαντικά αμπελοτόπια του οινοποιείου, La Cabaña και El Olmar. Το La Cabaña έχει βόρειο προσανατολισμό και τα σταφύλια ωριμάζουν αργότερα, ενώ στο El Olmar τα σταφύλια ωριμάζουν και μαζεύονται νωρίτερα. Στη ζύμωση, συμμετέχει ένα 35% ολόκληρων τσαμπιών, που ενισχύει την αρωματική ένταση του φρούτου στο κρασί. Μέρος του blend οινοποιήθηκε σαν ένα σκουρόχρωμο ροζέ (clarete) για καλύτερη διαχείριση των ταννινών και τη διασφάλιση της φινέτσας, ενώ το υπόλοιπο παρέμεινε για 15 ημέρες σε επαφή με τα στέμφυλα. Στη συνέχεια αναμείχθηκαν και ωρίμασαν μέσα σε δρύινα βαρέλια François Frères 500 λίτρων για 24 μήνες, για να καταλήξουν σε ένα κρασί με ισορροπημένες ταννίνες, έντονη φρεσκάδα και απαράμιλλη κομψότητα.
Το Los Castanos 2022 από Bendito Destino είναι ένα υπόδειγμα της τέχνης του blending, σε ένα κρασί που μόνο λίγοι οινοποιοί μπορούν να πετύχουν και επίσης λίγοι θα καταφέρουν να δοκιμάσουν.