Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε για το Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2012 Marques de Murrieta απλά λέγοντας πως έχει ολόκληρο 100αρι από James Suckling και 97pts από Robert Parker (The Wine Advocate) αλλά όχι, αυτό δεν είναι το σημαντικότερο που έχουμε να πούμε για αυτό το κρασί. Το ότι ανήκει στο πάνθεον των καλύτερων κρασιών του κόσμου, ότι ανακηρύχθηκε από το Decanter η καλύτερη Rioja για το 2025, με 98 βαθμούς και ότι φιγουράρει σχεδόν κάθε χρονιά πολύ ψηλά στη λίστα με τα Top100 Wines του Wine Spectator είναι όσο να πεις πολύ πιο σπουδαία και σημαντικά. Ή μάλλον όχι, υπάρχουν και πιο σημαντικά, διάβασε παρακάτω και θα δεις.
Υπάρχουν κρασιά που απλώς γίνονται και υπάρχουν και άλλα που γεννιούνται για να γράψουν ιστορία. Το Castillo Ygay είναι σίγουρα ένα από τα δεύτερα — ένα ζωντανό σύμβολο της Rioja, που κουβαλά πάνω του τη σοφία και τη συνέπεια ενός οράματος που ξεκίνησε το 1852. Δεν κυκλοφορεί κάθε χρόνο. Μόνο όταν η φύση, το αμπέλι και ο άνθρωπος ευθυγραμμίζονται τέλεια. Για αυτό το λόγο όλοι οι συλλέκτες το ψάχνουν διακαώς και μόλις το βρουν δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ιδίως μετά το 2020 που το Castillo Ygay 2010 αναδείχθηκε ως Καλύτερο Κρασί του Κόσμου στην κατάταξη Top 100 του Wine Spectator, μεταξύ 11.000 κρασιών.
Η πορεία του Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2012 Marques de Murrieta ξεκινά στον ιστορικό αμπελώνα La Plana, στην καρδιά του κτήματος Ygay, στα 485 μέτρα υψόμετρο, εκεί όπου το 1950 φυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα. Το 2012 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις: ξηρασία, χαμηλές αποδόσεις, αλλά και εξαιρετική ποιότητα. Από αυτόν τον μοναδικό αμπελώνα, οι οινοποιοί του Marqués de Murrieta επέλεξαν μόνο τα καλύτερα σταφύλια Tempranillo (81%) και Mazuelo (19%), για να δημιουργήσουν ένα κρασί που θα αντέξει στον χρόνο.
Η διαδικασία οινοποίησης είναι σχεδόν τελετουργική: κάθε ποικιλία ζυμώνει ξεχωριστά σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Στη συνέχεια, το Tempranillo ωριμάζει για 34 μήνες σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια, ενώ το Mazuelo σε γαλλικά barriques. Μετά την ανάμειξη των δυο, το κρασί ξεκουράζεται για 20 ακόμη μήνες σε τσιμεντένιες δεξαμενές, πριν εμφιαλωθεί τον Μάιο του 2019. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί βαθύ, σύνθετο και συγκινητικά κομψό.
Το Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2012 Marques de Murrieta είναι, εκτός από μεγάλο κρασί, ένα κομμάτι της Ισπανικής ιστορίας που δεν γίνεται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Όπως είπε και ο Robert Parker, αυτή είναι η καλύτερη Rioja όλων των εποχών.