Αν μέχρι σήμερα δεν είχες ακουστά την ποικιλία Mencía, είναι πάρα πολύ φυσιολογικό, αφού πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού, που καλλιεργείται μόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία! Στην Πορτογαλία βέβαια, την αποκαλούν Jaen. Τώρα, αν τα Pinot Noir (γενικότερα) και τα Cabernet Franc της κοιλάδας του Λίγηρα (ειδικότερα), είναι απόλυτα του γούστου σου, εγγυόμαστε πως το Sufreiral του Cesar Marquez, θα το λατρέψεις!
Ο Cesar Marquez, είναι ένας νέος οινοποιός, που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολύ τους οινογράφους και κριτικούς οίνους, όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά και της παγκόσμιας οινοποιητικής σκηνής. Καλλιεργεί τα αμπέλια του στη γραφική αμπελουργική ζώνη του Bierzo στο Valtuille de Abajo και δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού πήρε το βάπτισμα του πυρός στη βιοδυναμική καλλιέργεια, από το θείο του Raul Pérez, μια πολύ διάσημη φυσιογνωμία που έχει εμπνεύσει πολλούς νέους, αλλά και παλαιούς οινοποιούς παγκοσμίως!
Οι πρόγονοί τους, είχαν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στην καλλιέργεια αμπελιών, αφού το περίφημο οικογενειακό οινοποιείο Castro Ventosa, χρονολογείται από το 1752. Ο Cesar όμως, μετά τις σπουδές και τα ταξίδια του στις πιο σημαντικές αμπελουργικές χώρες, θέλησε να κάνει κάτι αποκλειστικά δικό του και να εξασφαλίσει μια θέση ανάμεσα στους πρωτοπόρους Ισπανούς Vigneron του «νέου κύματος». Έτσι, το 2015, επέλεξε τα καλύτερα αμπελοτόπια, στις καλύτερες τοποθεσίες του Valtuille de Abajo και εφαρμόζοντας το σύστημα ταξινόμησης της Βουργουνδίας, αξιοποίησε τις δυνατότητες των πιο ηλικιωμένων αμπελιών, ηλικίας 80-120 ετών, των ποικιλιών Godello και Mencía. Οι στρεμματικές αποδόσεις παρέμειναν μικρές, και κάθε αμπελοτόπι οινοποιήθηκε ξεχωριστά, αναδεικνύοντας μοναδικά το κάθε διαφορετικό terroir , με αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών που απέσπασαν πρωτόγνωρες βαθμολογίες!
Το Sufreiral, προέρχεται από τον ομώνυμο αμπελώνα, υψομέτρου 620m και είναι ένα blend από 85% Mencia, 12% Alicante Bouschet και 3% λευκών τοπικών ποικιλιών, που προστέθηκαν για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον αρωματικό χαρακτήρα της ερυθρής ποικιλίας. Μετά τον χειρωνακτικό τρύγο, ένα 25% ολόκληρων τσαμπιών, πιέζεται μαζί με τα υπόλοιπα πολύ απαλά και η ζύμωσή του γίνεται σε ανοιχτά δοχεία για 60 ημέρες. Ο χυμός του ηρεμεί για 7 ημέρες και στη συνέχεια μεταφέρεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου παραμένει για 12 μήνες.
Πρέπει να σε ενημερώσουμε επίσης, πως ο αμπελώνας Sufreiral είναι από τους πιο περιζήτητους στην περιοχή, γιατί το ασβεστολιθικό του έδαφος, δίνει στα κρασιά πολύ απαλές νότες ορυκτότητας, ζουμερό κόκκινο και μαύρο φρούτο και μια αξιοζήλευτη κομψότητα. Με τέτοια σχέση ποιότητας-τιμής, πρέπει οπωσδήποτε να το κάνεις δώρο στον εαυτό σου!