Γιατί το αγαπάμε;
To Mavro του Οινοποιείου Πετρακόπουλος είναι ένα εντυπωσιακό, νόστιμο κρασί από Μαυροδάφνη και αυτό που έβαλε για τα καλά την Κεφαλονιά στο ραντάρ του Decanter και οινοκριτικών παγκόσμιας κλάσης. Να σου θυμίσουμε πως η προηγούμενη χρονιά είχε βαθμολογηθεί με 95 αστρονομικούς βαθμούς από το Decanter και αν μας ρωτάς, φέτος στοχεύει στο 100άρι!
Η Κική Σιαμέλη είναι η οινολόγος του κτήματος και η φιλοσοφία της περιλαμβάνει τα εξής: ελάχιστες παρεμβάσεις, θειώδη κάτω από το όριο και γηγενείς ζύμες. Ο στόχος της είναι να δημιουργήσει κρασιά που να αντανακλούν το μοναδικό terroir της Κεφαλονιάς και που δοκιμάζοντας τα να μπορείς να πεις «αυτό είναι Πετρακόπουλος». Ένα τέτοιο κρασί συγκλονιστικής φινέτσας και έντασης, που μπορεί να αναμετρηθεί με κρασιά έξω από τη σφαίρα της Ελλάδας, είναι και το Mavro 2018. Για το Mavro 2018 από το Οινοποιείο Πετρακόπουλος επιλέγονται κλήματα ηλικίας άνω των 40 ετών από συγκεκριμένα αμπελοτόπια στην περιοχή της Παλικής και του Ελειού. Πολύ αυστηρή διαλογή του καρπού (το έχουμε δει με τα μάτια μας), μακρά εκχύλιση και ωρίμαση για τουλάχιστον 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έκαναν το Mavro 2018 ένα κρασί πλούσιο σε αρώματα και γεύσεις, με την πικάντικη και βοτανική διάσταση της Μαυροδάφνης να πρωταγωνιστεί. Και να μη μιλήσουμε για την δυνατότητα παλαίωσης. Ξέχνα το κάπου δροσερά και σκοτεινά και θα δεις.
Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ μια εξαιρετική ξηρή Μαυροδάφνη, έφτασε η ώρα να το κάνεις. Αν δοκίμασες την προηγούμενη σοδειά, ξέρεις. Αν πάλι δεν έχεις την ποικιλία σε εκτίμηση, ακόμη καλύτερα, γιατί σε περιμένει μια τεράστια έκπληξη!
Δοκιμή
Έχει αδιαπέραστο, βαθύ πορφυρό χρώμα που προδιαθέτει για τη συμπύκνωση. Πυκνό μαύρο κεράσι, κασσίς και βύσσινο συμπληρώνονται από νότες μαύρου τσαγιού, κανέλας, γαρύφαλλου, δάφνης, λεβάντας και σοκολάτας. Το στόμα μαγεύει με την συμπύκνωση αλλά και τη φινέτσα του. Η μέτρια, νόστιμη οξύτητα ισορροπεί μοναδικά με το γεμάτο σώμα και τις μέτριας έντασης αλλά μεταξένιας υφής τανίνες.