Το Μονάμπελες του Ευρυβιάδη Σκλάβου είναι μια Μαυροδάφνη από παλιά, προ - φυλλοξηρικά κλήματα με εντυπωσιακή συμπύκνωση και χαρακτήρα όπως άλλωστε και όλα τα κρασιά του Σκλάβου.
Η πρώτη φύτευση του οικογενειακού αμπελώνα στην Παλική Κεφαλονιάς έγινε το 1919. Το 1986 πιστοποιήθηκε βιολογικά ενώ από το 1996 ακολουθεί τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Για την ακρίβεια, της ομοιοδυναμικής, της Ιταλικής προσέγγισης στη βιοδυναμική καλλιέργεια. Έχοντας συσχετίσει την ποικιλία με επιδόρπιους ενισχυμένους οίνους, ο Σκλάβος, το 1996, πειραματίζεται με την πρώτη ξηρή οινοποίηση της Μαυροδάφνης. Αυτή που άνοιξε τον δρόμο για την οινική επανάσταση της ποικιλίας και του νησιού του Ιονίου
Τα σταφύλια προέρχονται από τους οικογενειακούς ιδιόκτητους αμπελώνες, στις Μονάμπελες και τον Κεχριώνα, αυτούς με τα αυτόριζα φυτά ηλικίας άνω των 80 ετών. Άγονα αμμοπετρώδη εδάφη, κυπελλοειδής διαμόρφωση και αποδόσεις στα 300 κιλά / στρέμμα δίνουν καρπό όσο υπερσυμπυκνωμένο πρέπει. Τα επίπεδα θειώδους φλερτάρουν με αυτά των φυσικών αφού μετά τις ζυμώσεις (αλκοολική και μηλογαλακτική) και την ωρίμαση σε δρύινο βαρέλι, η εμφιάλωση γίνεται χωρίς φιλτράρισμα και επιπλέον θείωση.
Πολύ περιορισμένης παραγωγής, το Μονάμπελες του Ευρυβιάδη Σκλάβου από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς (ή ένα μέρος κοντά στην Κεφαλονιά όπως λένε οι ντόπιοι) είναι από αυτά που σίγουρα θα λατρέψεις αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Αν το βρεις, γιατί σχεδόν όλο κάνει καριέρα εκτός Ελλάδας.