Πριν από κάποιο καιρό έλαβε τη μεγαλύτερη διάκριση που έχει δοθεί ποτέ σε ελληνικό κρασί, από ένα από τα εγκυρότερα οινικά μέσα παγκοσμίως. Απασχολεί τον διεθνή τύπο και οι διθυραμβικές κριτικές αλλά και τα μετάλλια έρχονται το ένα πίσω από το άλλο.
Τι να πει κανείς για τη Μέθυση 2004 του Οινοποιείου Φοίβος αλλά και για τον ιδεολόγο και χαμηλών τόνων παραγωγό της, τον Θεόδωρο Ορκόπουλο;
Ας μιλήσουμε μόνο για τη Μέθυση, μιας και ο ίδιος προτιμά να αφήνει τα κρασιά του να μιλούν για εκείνον.
Παράγεται κάθε δέκα περίπου χρόνια και μόνο σε εξαιρετικές χρονιές που ο καρπός πετυχαίνει τα απόλυτα επίπεδα ωρίμανσης διατηρώντας όμως εκρηκτική οξύτητα. Τότε και μόνο τότε αποφασίζεται να γίνει η Μέθυση.
Πρώτη ύλη η Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς από τα παλαιότερα κλήματα του κτήματος, ηλικίας άνω των 70 ετών. Ο καρπός παραμένει στον ήλιο για λίγες ημέρες έως ότου αποστραγγιστεί από τα υγρά του, κάνοντας τη συμπύκνωση των σακχάρων να χτυπάει κόκκινα. Ο ελάχιστος χυμός παραμένει σε δρύινα βαρέλια για 6 μήνες και στη συνέχεια ξεκουράζεται στη φιάλη έως ότου φτάσει στα ποτήρια μας.
Η ένταση του φρούτου και η πολυπλοκότητα ξεχειλίζουν από το ποτήρι. Με την εκρηκτική οξύτητα να εξισορροπεί άψογα τη γλυκύτητα ξεκουράζοντας τον ουρανίσκο, σίγουρα θα πιάσεις τον εαυτό σου να ανυπομονεί για την επόμενη γουλιά.
Απόλαυσέ το ελαφρώς δροσερό. Δώσε του χρόνο στο ποτήρι, μην βιαστείς γιατί θα χάσεις το καλύτερο. Αν και θα σε εντυπωσιάσει από την πρώτη κιόλας στιγμή, θα δυσκολευτείς να πιστέψεις την εξέλιξη που θα έχει τα επόμενα λεπτά. Σε περίπτωση που δεν αδειάσεις τη φιάλη, δοκίμασέ το πάλι την επόμενη ημέρα. Θα σε εκπλήξει.
Μπορείς να το κρατήσεις για την επόμενη δεκαετία, να περιμένεις μια ωραία στιγμή ή να το ανοίξεις μόλις βρεθεί στα χέρια σου.
Δεν πωλείται πια παρά μόνο από το οινοποιείο καθώς οι φιάλες είναι ελάχιστες.
Εξασφαλίσαμε κάποιες από τις τελευταίες. Αντέχεις τόση ένταση;