Το όνομα του είναι Miani Rosso 2019 και πίσω του κρύβεται ο Enzo Pontoni, ένας από τους πιο τελειομανείς και μυστικοπαθείς οινοποιούς της Ιταλίας. Το ιδιαίτερο χαρμάνι του από Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Refosco και φυσικά το “τέλειο” χέρι του Enzo το καθιστούν το δεύτερο πιο περιζήτητο κρασί της περιοχής (και το πρώτο πάλι δικό του είναι) σύμφωνα με το Wine Searcher.
Ο Pontoni δεν ακολουθεί τάσεις· δημιουργεί δικούς του κανόνες. Η φιλοσοφία του είναι αφοπλιστικά απλή: η ποιότητα δεν διαπραγματεύεται. Για εκείνον, κάθε φιάλη είναι έργο τέχνης, αποτέλεσμα υπομονής, σχολαστικής φροντίδας και σεβασμού στη γη. Το οινοποιείο του ιδρύθηκε το 1985 και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις εξαιρετικά χαμηλές αλλά κορυφαίας ποιότητας αποδόσεις του, από τις οποίες παράγει λιγότερες από 700 φιάλες κρασιού ετησίως και κάθε μια αποπνέει την ουσία του Friuli.
Το 2019 ήταν μια χρονιά-σταθμός. Ο Pontoni πήρε μια απόφαση που αιφνιδίασε τους συλλέκτες: δεν εμφιάλωσε καμία μονοποικιλιακή ετικέτα Merlot. Όλη η κορυφαία πρώτη ύλη συγκεντρώθηκε στο Miani Rossο 2019, δημιουργώντας ένα κρασί που ήδη θεωρείται θρύλος. Το χαρμάνι από Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Refosco λοιπόν παλαιώνει για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 5 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά πυκνό και πλούσιο, με ρωμαλέες ταννίνες που του δίνουν το εισιτήριο του χρόνου για την επόμενη δεκαετία.
Οι φιάλες είναι όπως καταλαβαίνεις ελάχιστες οπότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!