Μιλώντας για κρασιά του Νέου Κόσμου, το ξέρεις πια πως είναι πολλά εκείνα τα οινοποιεία που έχουν απογειώσει την ποιότητα και έχουν αποτυπώσει δαντελωτά την ιδιαιτερότητα του Χιλιανού αμπελώνα. Είναι και μερικά όμως, που έχουν μπει στη σφαίρα της αριστείας και είναι σταθμός για την παραγωγή κρασιού της περιοχής. Σε αυτή την κατηγορία «σταθμός», ανήκει και το Purple Angel του Montes και οι 97pts του James Suckling, το επιβεβαιώνουν.
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1987, αρχικά από τους Aurelio Montes και Douglas Murray. Οι δυο τους αποτέλεσαν το φάρο των κρασιών της Χιλής, μιας και ήταν οι δημιουργοί του πρώτου premium κρασιού που εξήχθη από τη χώρα, από Cabernet Sauvignon. Στη συνέχεια με νέες φυτεύσεις έγιναν οι πρωτεργάτες καλλιέργειας νέων ποικιλιών και άνοιξαν το δρόμο και σε πολλούς άλλους παραγωγούς της περιοχής. Από τότε μέχρι και σήμερα, κατανοούν απόλυτα και εκμεταλλεύονται την συγκλονιστική θέση των αμπελώνων τους, που βρίσκονται στην κοιλάδα Colchagua, μια περιοχή ανάμεσα στα όρη των Άνδεων και τον Ειρηνικό Ωκεανό, που με απλά λόγια, διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και έδαφος για τη δημιουργία κρασιών παγκόσμιας κλάσης.
Το Purple Angel Montes αποτελείται από 92% Carmenère και 8% Petit Verdot που τρυγήθηκε χειρωνακτικά, όταν η ωρίμαση των σταφυλιών ήταν η ιδανική.Μετά από αυστηρή διαλογή, ακολουθεί ζύμωση με επιλεγμένες ζύμες. Έπειτα το 80% του κρασιού μεταφέρεται σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια και το 20% σε βαρέλια δεύτερης και τρίτης χρήσης. Εκεί παραμένει περίπου 17 μήνες και δημιουργεί μια σπάνια αρμονία μεταξύ πυκνού φρούτου, βανίλιας και κέδρου.
Αυτό το αριστούργημα δεν θέλεις και δεν πρέπει να σου ξεφύγει, απλά θυμήσου να το μεταγγίσεις σε μια καράφα και να κάνεις πως το ξέχασες, για περίπου μια ωρίτσα, πριν το απολαύσεις.