Άκου τώρα εδώ τι παίχτηκε. Έφτασε στα χέρια μας μια φιάλη La Marchigiana Moscatel 2021 από το οινοποιείο Catena Zapata. Μοσχάτο και “φυσικό” και του 2021, τι να έχει να μας πει, σκεφτόμασταν όλοι, όσο πάγωνε η φιάλη. Ε, λοιπόν αυτό εδώ το Moscatel του 2021 ήρθε να μας βάλει τα γυαλιά με τον πολύπλοκο, βοτανικό και τροπικό χαρακτήρα του και τη γαστρονομική του διάσταση. Ένα απίθανο κρασί, ύμνο στον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης των προγόνων του Nicola Catena και με 90 βαθμούς από τον Tim Atkin MW.
Η ιστορία του οινοποιείου πάει πίσω στο 1898, όταν ο Nicola Catena από το Le Marche της Ιταλίας, εγκαταστάθηκε στη Mendoza της Αργεντινής, έχοντας μεγάλα σχέδια τόσο για την Αργεντινή όσο και για το κρασί της. Το 1902 ίδρυσε το Catena Zapata και ξεχώρισε για τον τρόπο που ανέδειξε το terroir αλλά και την σπουδαιότητα των αμπελώνων σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, στους πρόποδες των Άνδεων. Εκεί ανακάλυψε πως η μέση θερμοκρασία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, συντελούσαν στην εξαιρετική ωρίμαση των σταφυλιών, διατηρώντας υψηλές οξύτητες και αναπτύσσοντας έντονο και πολύπλοκο αρωματικό προφίλ.
Με το La Marchigiana Moscatel 2021 Catena Zapata παντρεύει τις παραδόσεις δυο κόσμων. Τον παραδοσιακό χειρωνακτικό τρύγο και την φυσική οινοποίηση του Marche, με την ιδιαίτερη μέθοδο ζύμωσης που εφάρμοζαν στο Cuyo της Αργεντινής, μέσα σε πήλινα δοχεία. Ο χυμός από σταφύλια Moscatel, από το αμπελοτόπι Finca Los Paraísos, ζύμωσε μέσα σε πήλινα δοχεία για 21 ημέρες, με τα στέμφυλα και ωρίμασε εκεί για άλλους 8 μήνες, μέχρι να εμφιαλωθεί, με μηδενική προσθήκη θειωδών. Το αποτέλεσμα; Ένα κρασί με εντυπωσιακό αρωματικό πλούτο, ζουμερό πυρηνόκαρπο φρούτο και η απόλυτη απόδειξη πως το Μοσχάτο μπορεί να παλαιώσει όταν είναι φτιαγμένο σωστά, ακόμα και αν δεν περιέχει θειώδη!
Οι φιάλες είναι περιορισμένες, μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις το La Marchigiana Moscatel 2021 από το οινοποιείο Catena Zapata!