Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα και ιστορικότερα Ξινόμαυρα που παράγονται στην περιοχή της Νάουσας. Μέχρι πρότινος το ήξερες σαν Chateau Pegasus. Άλλαξε σε Κτήμα Μαρκοβίτη, αλλά παρέμεινε το ίδιο υπέροχο. Η Νάουσα Μαρκοβίτη 2019 επιστρέφει με μια εξαιρετική χρονιά και αλήθεια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ενθουσιαστείς!
Ο νεαρός Μάρκος Μαρκοβίτης, επιστρέφοντας από τις οινολογικές σπουδές του στο LVWO Winsberg της Γερμανίας, συνεχίζει για 3η πλέον γενιά το ιστορικό οινοποιείο της Νάουσας. Μεγάλο πλεονέκτημα; Ένας μόνο ενιαίος αμπελώνας, για την ακρίβεια ο πρώτος βιολογικός στην Ελλάδα, εκτείνεται μπροστά στο οινοποιείο, φυτεμένος εδώ και δεκαετίες αποκλειστικά με Ξινόμαυρο.
Οι λόγοι αλλαγής της εμβληματικής ετικέτας Chateau Pegasus, καθαρά τεχνικοί και έχουν να κάνουν με την εξαγωγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η όμορφη, λιτή και παραδοσιακά χωρίς καψύλλιο φιάλη, κρύβει μια Νάουσα φινετσάτη, χωρίς γωνίες, μια Νάουσα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της κλασικής και της νέας οπτικής της περιοχής. Μια Νάουσα που είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι.
12 μήνες σε δρύινα βαρέλια δεύτερης (κατά κύριο λόγο) χρήσης αλλά και σε παλιότερα, μαλακώνουν τις τανίνες, στρογγυλεύουν το στόμα και περίτεχνα δεν καλύπτουν τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας, ραφινάροντάς τα με ένα ελαφρύ πέπλο μπαχαρικών. Όσο για τις δυνατότητες παλαίωσης της Νάουσας του Οινοποιείου Μαρκοβίτη; Όπως έχει δείξει η ιστορία, είναι ένα κρασί με τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης στο χρόνο!
Αν στο Ξινόμαυρο αναζητάς την απόλυτη ισορροπία έντασης και φινέτσας, αυτό είναι το κρασί σου!
Όποιοι αντέχουν ας περιμένουν μια 5ετία. Οι υπόλοιποι ας το απολαύσουμε τώρα!