Φυσικό, κόκκινο, το Natural Red 2016 του Ανατολικού Αμπελώνα είναι το κρασί που σίγουρα έκλεψε την παράσταση στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά αυτό το Σαββατοκύριακο. Αν βρέθηκες εκεί ξέρεις. Στην πρώτη του εμφάνιση, το φυσικό κόκκινο κρασί των αδερφών Νικολαϊδη ήταν εκείνο που έκανε μεγάλα ονόματα να «κοκκινίσουν».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Μαυρούδι Θράκης (60%) και Λημνιό (40%) καλλιεργούνται βιολογικά στον απόλυτα ξερικό ιδιόκτητο αμπελώνα στους άγονους αμμώδεις λόφους με το γρανιτένιο έδαφος της περιοχής Χοιρόδασος στα Άβδηρα της Ξάνθης. Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αναγκάζουν τα φυτά σε ελάχιστη στρεμματική απόδοση και μοναδική συμπύκνωση των χυμών τους στον καρπό. Ο τρύγος έγινε με το χέρι στο τέλος του Σεπτέμβρη και εδώ ξεκινάει το καλό. Αν ξέρεις τους αδερφούς Νικολαΐδη ξέρεις ότι ο πειραματισμός είναι στο αίμα τους. Για τη μακρά ζύμωση του χαρμανιού δεν χρησιμοποιήθηκε βαρέλι, ούτε καν δεξαμενή. Πήλινοι αμφορείς φιλοξένησαν τα σταφύλια κατά τη ζύμωση και την ωρίμανση. Εννοείται ότι η ζύμωση έγινε με άγριες, ιθαγενείς ζύμες και το πάτημα των σταφυλιών με τα χέρια. Ο ελάχιστος πολύτιμος χυμός παρέμεινε με τα στέμφυλα στους αμφορείς για 270 ακόμη μέρες. Δεν έγινε απολύτως καμία προσθήκη θειώδους σε κανένα στάδιο της διεργασίας. Χωρίς καμία κατεργασία, εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και παρέμεινε στη φιάλη μέχρι οι απαιτητικοί αδερφοί αποφασίσουν ότι είναι έτοιμο. Και τώρα είναι.
Είναι όμως και νέο. Αν έχεις υπομονή (και αυτοσυγκράτηση), για 3-4 χρόνια ακόμα, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα εξελιχθεί στο «μεγαλύτερο» ελληνικό κρασί της συλλογής σου. Τολμάς να περιμένεις;
Οι φιάλες είναι πολύ λίγες, λίγο πάνω από 1.000, καθώς οι απώλειες της μεθόδου οινοποίησης είναι μεγάλες.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά. Αν δεν κατάφερες να πας, απλώς ρώτα αυτούς που πήγαν.