Βάλε με το μυαλό σου τα εξής. Έναν από τους παλαιότερους αμπελώνες της Γουμένισσας, μια μοναδικά χαρισματική ποικιλία, πιστοποιημένη οργανική με βιοδυναμικές προεκτάσεις καλλιέργεια, εξαιρετική χρονιά, ιδιαίτερο μικροκλίμα και terroir και δύο από τους πρωτοπόρους και εκκεντρικούς Έλληνες οινοποιούς. Αν αυτά δεν αρκούν, πρόσθεσε τις μεγάλες διακρίσεις σε κάποιους από τους σημαντικότερους οινικούς διαγωνισμούς παγκοσμίως.
Οι δύο αδερφοί Τάτση, ο Στέργιος και ο Περικλής καλλιεργούν το Ξινόμαυρο εφαρμόζοντας βιοδυναμικές μεθόδους στο μοναδικό terroir της περιοχής της Γερακώνας Γουμένισσας, σε ένα από τα πρώτα αμπέλια της μετά φυλλοξήρας εποχής. Η χρονιά του 2016 ήταν καταπληκτική για τη Γουμένισσα. Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν στην ιδανική ωρίμανση του καρπού ενώ η χαμηλή στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 400 κιλά ανά στρέμμα συντέλεσε στην εκπληκτική συμπύκνωση γεύσεων και αρωμάτων.
Ωρίμασε σε παλιά γαλλικά δρύινα βαρέλια για περισσότερο από 12 μήνες και στη συνέχεια εμφιαλώθηκε χωρίς σταθεροποίηση και φιλτράρισμα ενσωματώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά της δυναμικής ποικιλίας.
Το Old Roots Ξινόμαυρο 2016 του Κτήματος Τάτση είναι το κόσμημα της περιοχής. Πιτσιρίκι ακόμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου κόκκινου κρασιού που θα είναι το κόσμημα και της κάβας σου σε μερικά χρόνια. Όποτε κι αν το ανοίξεις θα είναι απολαυστικό. Αν αναρωτιέσαι μέχρι πότε, υπολόγισε τουλάχιστον 15-20 χρόνια ακόμη!
Αντέχεις να περιμένεις;
Προτείνουμε να το περάσεις από καράφα για την απομάκρυνση του ιζήματος και να το αφήσεις να αναπνεύσει μία ώρα πριν το απολαύσεις.