Είναι από τα κρασιά που πάντα θα θυμάσαι. Φταίει το όνομα; Οργίων. Φταίει που αν το δοκιμάσεις θα χρειαστείς χρόνο για να το επεξεργαστείς; Έτσι συμβαίνει με όλα τα κρασιά του Ευρυβιάδη.
Έχοντας συσχετίσει την ποικιλία με επιδόρπιους ενισχυμένους οίνους, το Οργίων του Ευρυβιάδη Σκλάβου, το 1996 είναι η πρώτη ξηρή οινοποίηση της Μαυροδάφνης. Αυτή που έβγαλε μάτια. Αυτή που άνοιξε τον δρόμο για την οινική επανάσταση της ποικιλίας και του νησιού του Ιονίου.
Η πρώτη φύτευση του οικογενειακού αμπελώνα στην Παλική Κεφαλονιάς έγινε το 1919. Το 1986 πιστοποιήθηκε βιολογικά ενώ από το 1996 ακολουθεί τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Για την ακρίβεια, της ομοιοδυναμικής, της Ιταλικής προσέγγισης στη βιοδυναμική καλλιέργεια.
Το Οργίων κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές. Τη συμβατική, από συνεργαζόμενους μη βιολογικούς αμπελώνες, και τη Βιολογική, από τους οικογενειακούς ιδιόκτητους αμπελώνες, αυτούς με τα αυτόριζα φυτά ηλικίας άνω των 70 ετών. Εξωτερικά σχεδόν καμία διαφορά, με μόνη ένδειξη το σηματάκι της βιολογικής πιστοποίησης στην ετικέτα. Εσωτερικά όμως, τελείως διαφορετική συμπύκνωση, εξοργιστική πολυπλοκότητα και σοκολατένιο τελείωμα που θα πάρεις μαζί σου στο σπίτι.
Άγονα αμμοπετρώδη εδάφη, κυπελλοειδής διαμόρφωση και αποδόσεις στα 250 κιλά / στρέμμα δίνουν καρπό όσο υπερσυμπυκνωμένο πρέπει. Τα επίπεδα θειώδους φλερτάρουν με αυτά των φυσικών αφού μετά τις ζυμώσεις (αλκοολική και μηλογαλακτική) και την ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι, η εμφιάλωση γίνεται χωρίς φιλτράρισμα και επιπλέον θείωση.
Πολύ περιορισμένης παραγωγής, το Οργίων 2017 Βιολογικό του Κτήματος Σκλάβου από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς (ή ένα μέρος κοντά στην Κεφαλονιά όπως λένε οι ντόπιοι) είναι από αυτά που σίγουρα θα λατρέψεις αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Αν το βρεις, γιατί σχεδόν όλο κάνει καριέρα εκτός Ελλάδας.