Το Fatal Shore Pinot Noir 2020 από το οινοποιείο Giant Steps, είναι ένα εκφραστικό και πολυδιάστατο Pinot Noir από έναν υποδειγματικό αμπελώνα στην Τασμανία, που φέρει την υπογραφή του φημισμένου οινοποιείου της κοιλάδας Yarra. Έχει αποσπάσει 94pts από τον Robert Parker και 93pts από το Wine Enthusiast, ενώ μας εντυπωσίασε τόσο με το συμπυκνωμένο κόκκινο φρούτο του και τις νότες λευκού πιπεριού, όσο και με την φινετσάτη δομή του. Ο χρόνος του έχει φερθεί με το γάντι και αν αγαπάς το Pinot Noir, αυτό το κρασί πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις!
Το οινοποιείο έκανε τα πρώτα του βήματα το 1997, όταν ο Phil Sexton ξεκίνησε μια εντατική αναζήτηση για το ιδανικό σημείο στην κοιλάδα Yarra με το κατάλληλο υψόμετρο, έδαφος, προσανατολισμό και μικροκλίμα. Στόχος του ήταν να καλλιεργήσει Chardonnay και Pinot Noir, και να δημιουργήσει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει και τα κρασιά του απέσπασαν διεθνή αναγνώριση και τιμήθηκαν με περισσότερα από 100 χρυσά μετάλλια σε κορυφαίους διαγωνισμούς, τόσο στην Αυστραλία όσο και παγκοσμίως. Επιπλέον, το οινοποιείο έχει καταταχθεί σταθερά, την τελευταία δεκαετία, ανάμεσα στα 100 κορυφαία του κόσμου από το Wine & Spirits Magazine, μια διάκριση που επιβεβαιώνει την αφοσίωση στην ποιότητα και την καινοτομία.
Για το Fatal Shore Pinot Noir 2020, τα σταφύλια προέρχονται από το Nocton Vineyard που βρίσκεται στην καρδιά της Coal River Valley, μιας από τις πιο φημισμένες περιοχές ψυχρού κλίματος στην Αυστραλίας. Εκεί παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, η έντονη ηλιοφάνεια ωριμάζει ιδανικά τα σταφύλια, με αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών υποδειγματικής κομψότητας, που είναι και η αιτία της διεθνούς φήμης που έχει αποκτήσει. Τα σταφύλια Pinot Noir συλλέγονται με το χέρι και το κρασί ζυμώνει σε ανοιχτές δρύινες και ανοξείδωτες δεξαμενές, με ένα μέρος να ζυμώνεται σαν ολόκληρο τσαμπί (whole bunch) μέσα σε δρύινα βαρέλια. Το κρασί ωριμάζει για 8 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (25% νέα) και αποκτά αρωματική πολυπλοκότητα, βελούδινη υφή και πολλά υποσχόμενη δυνατότητα παλαίωσης, που μπορεί να ξεπεράσει άνετα τα 10 χρόνια.
Το Fatal Shore Pinot Noir 2020 εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη βαρύτητα και είναι άκρως απολαυστικό και έτοιμο να το καταναλώσεις δίπλα σε ένα μοσχαρίσιο συκώτι με καπνιστή πάπρικα και πουρέ πατάτας!