Ό,τι φέρει στην ετικέτα του το όνομα του Απόστολου Θυμιόπουλου είναι εγγυημένα αριστούργημα, έτσι είναι και η Ραψάνη Terra Petra. O αγαπημένος μας rock star του Ξινόμαυρου έχει ξεφύγει από τα όρια της Νάουσας και είναι αποφασισμένος να μας συστήσει όλες τις διαφορετικές εκφράσεις της αγαπημένης του ποικιλίας.
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι αυτός που άλλαξε τα δεδομένα μιας από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας, της Νάουσας, καθιερώνοντας κρασιά με πολύ φρούτο και μεταξένιες τανίνες. Κάθε κρασί του είναι αποκάλυψη και εξαντλείται πριν καν κυκλοφορήσει. Ο λόγος; Τα κρασιά του είναι κομψά, πραγματικά πεντανόστιμα και μπορείς να τα απολαύσεις τώρα χωρίς να χρειάζεσαι αιματηρές, βοδινές σπαλομπριζόλες για να καλμάρεις τις τανίνες.
Η Ραψάνη είναι μια ζώνη που σίγουρα έχει πολλά να πει μιας και κάνει τα πιο φρουτώδη και μαλακά Ξινόμαυρα. Αυτό σε συνδυασμό με το χέρι του Θυμιόπουλου σε διαβεβαιώνουν για το τέλειο αποτέλεσμα. Ο Απόστολος διάλεξε ένα από τα ψηλότερα αμπελοτόπια της ζώνης, με ηλικία αμπελιών από 15 μέχρι 50 ετών. Τα αμπέλια δεν ποτίζονται και τα παλαιότερα έχουν κυπελλοειδή διαμόρφωση. Ο συνδυασμός των παραπάνω εξασφαλίζει την υψηλή συμπύκνωση και έκφραση φρούτου, ή αλλιώς την καλύτερη βάση για τη δημιουργία ενός πραγματικά μεγάλου κρασιού. Ο τρύγος έγινε τον πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, όταν τα σταφύλια είχαν ωριμάσει τέλεια. Ο πολύτιμος σταφυλοχυμός, με αναλογία 50% Ξινόμαυρο, 35% Κρασάτο και 15% Σταυρωτό, αφέθηκε να ζυμώσει αρχικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές και έπειτα σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, όπου και παρέμεινε για περίπου 14 μήνες.
Με τα μάτια κλειστά, δοκιμάζοντας τη Ραψάνη Terra Petra αναγνωρίζεις τη φινέτσα και την «υπογραφή» που βάζει ο Θυμιόπουλος σε όλα του τα κρασιά!