Πότε ήταν η τελευταία φορά που απόλαυσες ένα πραγματικά νόστιμο κρασί; Μα τόσο νόστιμο!
Το Tempranillo, η ποικιλία σημαία της Ισπανίας και η βάση της διάσημης Rioja, καλλιεργήθηκε λίγο έξω από το Ζευγολατιό Μεσσηνίας. Αν έχεις πάει στη Rioja θα ξέρεις ότι το κλίμα δεν απέχει και πολύ. Τα αμπέλια φυτεύτηκαν από τον πατέρα του Βασίλη Καπόπουλου στις αρχές του 80’, όταν σε μια έμπνευση της στιγμής, αγόρασε τα δικαιώματα από το πρωτοπόρο Κτήμα Πόρτο Καρράς και καλλιέργησε την άγνωστη για τα ελληνικά δεδομένα ποικιλία.
Πρόσφατα ξεκίνησε διαδικασία αναδιάρθρωσης του αμπελώνα με πρόβλεψη για την αντικατάσταση με γηγενείς ποικιλίες. Σε μια δοκιμάστικη μονοποικιλιακή οινοποίηση της Ισπανικής ποικιλίας, και μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα, λίγο πριν την αντικατάστασή της με κάποια ελληνική, το Ροές 2015 Temranillo του Oinotropai Winery πέρασε από αμερικάνικο δρύινο βαρέλι για 12 μήνες. Μια από αυτές έφτασε στα χέρια μας και μετά τη δοκιμή παρακαλέσαμε τον Βασίλη Καπόπουλο να το ξανασκεφτεί.
Η βελούδινη μύτη κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή, ενώ το στόμα είναι τόσο γευστικό και έντονο ώστε το τονισμένο αλκοόλ να περνά απαρατήρητο.
Μην το δοκιμάσεις μόνο του. Του πάνε έντονα κίτρινα τυριά, jamon ή άλλα αλμυρά και πικάντικα αλλαντικά. Εναλλακτικά συνδύασέ το με χοιρινό ή λουκάνικα στα κάρβουνα.
Πίστεψέ μας, δεν θα καταλάβεις πότε άδειασε το μπουκάλι.