Τι γεύση να έχουν αλήθεια τα σταφύλια από τις πρώτες ρίζες Cabernet Sauvignon που φύτευσε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, στο Γινιέτς, το 1959; Η απάντηση έρχεται στα ποτήρια μας μέσα από το κόκκινο του βουνού ή αλλιώς Rossiu di Munte Γινιέτς και στο υποσχόμαστε, είναι απλά ονειρικό.
Το 1959 ο Ευάγγελος Αβέρωφ αποφάσισε να αναφυτεύσει τους εγκαταλελειμμένους αμπελώνες στις πλαγιές της Πίνδου, γύρω από το Μέτσοβο. Για το λόγο αυτό έφερε κλήματα Cabernet Sauvignon από τη Γαλλία και οινοποιούσε το κρασί του στο κατώγι του σπιτιού του, εξ ου και το όνομα Κατώγι Αβέρωφ. Το οινοποιείο βρίσκεται ακόμα στα χέρια της οικογένειας και συνεχίζει τη λαμπρή του πορεία τόσο και στο εξωτερικό. Το ιστορικό πλέον αμπελοτόπι Γινιέτς βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες καταφέρνει και κάνει ένα από τα καλύτερα Cabernet της χώρας. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις συντελούν στη δημιουργία ενός υπερσυμπυκνωμένου χυμού, ο οποίος μετά τη μακρά εκχύλιση, ωριμάζει σε γαλλικά Alliers δρύινα βαρέλια, 300 λίτρων, για περίπου 20 μήνες. Εντυπωσιακό και ρωμαλέο, δεν κρύβει την καταγωγή του, ούτε τη γαλλική αλλά ούτε και την Ηπειρώτικη.
Κάθε χρόνο εμφιαλώνονται ελάχιστες φιάλες μιας και οι τετράποδοι γείτονες, οι αρκούδες, του έχουν αδυναμία.