Το Sancerre Rouge 2023 Serge Laloue είναι η μεγάλη έκπληξη που ήρθε από την κοιλάδα του Λίγηρα, για να σου αποδείξει περίτρανα πως το Pinot Noir δεν ανήκει αποκλειστικά στη Βουργουνδία! Με έναν πιο φινετσάτο χαρακτήρα, αναδεικνύει τα αρώματα μαρμελάδας βατόμουρου και άγριας φράουλας της ποικιλίας, ενώ οι ορυκτές νότες του μοναδικού terroir του Sancerre κάνουν το συνδυασμό, απλά ακαταμάχητο.
Η ιστορία του Domaine Serge Laloue ξεκινά από μια οικογένεια με βαθιά γνώση και μακρόχρονη εμπειρία στην καλλιέργεια των εδαφών του Sancerre. Οι γονείς του Serge ήταν αγρότες, αλλά εκείνος τη δεκαετία του ’60, επέλεξε να στραφεί προς την αμπελουργία, επεκτείνοντας τις ιδιόκτητες εκτάσεις τους στο Thauvenay, το χωριό όπου γεννήθηκε, με απόλυτο σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον. Η φιλοσοφία του οινοποιείου βασίζεται στις ελάχιστες παρεμβάσεις, με σκοπό την ανάδειξη της γνήσιας ταυτότητας του terroir του Sancerre, χωρίς τη χρήση τεχνικών που μπορεί να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του terroir στα κρασιά. Σήμερα, τη διαχείριση έχουν αναλάβει τα παιδιά του Christine και Franck, με 20 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων AOC Sancerre, φυτεμένων με Sauvignon Blanc και Pinot Noir και 5 εκτάρια IGP Cotes de la Charite, με Chardonnay και Pinot Noir. Το Domaine Serge Laloue, από το 2023 έχει πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον σεβασμό στη γη και στο περιβάλλον.
Το Sancerre Rouge 2023 Serge Laloue προέρχεται από αμπελώνες 36 ετών, με ποικιλομορφία εδαφών. Οι αποδόσεις των αμπελιών είναι χαμηλές, ενώ η σοδειά του 2023 έδωσε σταφύλια μεγάλης αρωματικής και γευστικής συμπύκνωσης. Ο τρύγος έγινε με τα χέρια και τα σταφύλια πιέστηκαν απαλά, για να διατηρηθεί η φρεσκάδα και η φινέτσα τους. Στη συνέχεια, το 50% ωρίμασε σε μεγάλες δρύινες δεξαμενές και το άλλο 50% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια των 600 λίτρων, για περίπου 12 μήνες. Η εμφιάλωση έγινε χωρίς φιλτράρισμα, κατά τα πρότυπα των ήπιων παρεμβάσεων και της minimal οινοποιητικής προσέγγισης.
Το Sancerre rouge 2023 Serge Laloue είναι μια ιδιαίτερη έκφραση του Sancerre και του Pinot Noir, που βρίσκεται ήδη στα καλύτερά της για να την απολαύσεις τώρα, αλλά και για να την κρατήσεις μερικά χρονάκια ακόμα στο συντηρητή σου.