Γιατί το αγαπάμε;
To Syrah είναι μάλλον η πιο αγαπημένη ξένη, ερυθρή ποικιλία των Ελλήνων και γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα κάθε φορά που ανακαλύπτουμε νέα διαμαντάκια, όπως το Syrah Gilali! Ένα Syrah από τη Ραψάνη έρχεται για να σε εντυπωσιάσει με το πλούσιο φρούτο και τον πικάντικο χαρακτήρα του.
Ο παππούς Παπαδημητρίου είχε για πολλά χρόνια αμπέλια στη Ραψάνη και από αυτά έκανε κατά καιρούς το δικό του κρασί. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν λίγο μιας και ανέλαβαν τα εγγόνια του, φροντίζοντας να αγοράσουν κι άλλες εκτάσεις στη γύρω περιοχή. Τα αμπέλια τους καλλιεργούνται βιολογικά και οι ίδιοι δοκιμάζουν μια πιο φυσική προσέγγιση στην οινοποίηση. Μέχρι στιγμής η παραγωγή τους δεν ξεπερνάει, στο σύνολο της, τις 12.000 φιάλες. Τα ξερικά αμπέλια Syrah ηλικίας 30 ετών, σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων, δίνουν τον καλύτερο τους καρπό. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για 7 μήνες σε δρύινα βαρέλια δεύτερης χρήσης και έπειτα εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, χωρίς άλλες παρεμβάσεις και με θειώδη πολύ κάτω από το όριο. Αν σου αρέσει το Syrah, αυτό θα το λατρέψεις μιας και έχει πυκνό, ώριμο, μαύρο φρούτο και βαρέλι τόσο όσο χρειάζεται, για να αφήσει την ποικιλία και τη δουλειά στο αμπέλι να λάμψει.
Το Syrah Gilali είναι ένα κόκκινο κρασί που δεν έχει εποχή, μιας και χειμώνα – καλοκαίρι αγαπάμε να πίνουμε ωραία και νόστιμα κρασιά!
Δοκιμή
Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα και έντονα αρώματα δαμάσκηνου, μύρτιλου, cassis, μαύρου πιπεριού και αποξηραμένων μωβ λουλουδιών, χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας. Οι κομψές νότες του βαρελιού έρχονται και υπογραμμίζουν τον πικάντικο και σοκολατένιο χαρακτήρα του. Νόστιμο, ζουμερό στόμα με πλούσιο φρούτο και νότες βανίλιας, κανέλας, πιπεριού, σοκολάτας και ευκάλυπτου. Έχει μέτριο σώμα, μέτριες αλλά στρογγυλεμένες τανίνες και τραγανή οξύτητα που θυμίζει ώριμο βύσσινο.