Το Μαυροτράγανο Vaptistis είναι κατά κοινή ομολογία ένα από τα ωραιότερα Μαυροτράγανα που κυκλοφορούν και ας μην έχει καταγωγή από τη Σαντορίνη. Το νησί της Τήνου άλλωστε έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι και κάθε κρασί που δοκιμάζουμε μας εντυπωσιάζει όλο και περισσότερο. Αυτό ακριβώς συνέβη και με το Μαυροτράγανο Vaptistis.
Ο Γιάννης Μωραΐτης πειραματιζόταν επί χρόνια προσπαθώντας να κάνει το δικό του κρασί, στο αγαπημένο του νησί. Μελέτησε ποικιλίες και αμπελοτόπια καταλήγοντας στις κλασσικές κυκλαδίτικες ποικιλίες όπως το Ασύρτικο αρχικά και αργότερα το Μαυροτράγανο. Αν το Ασύρτικο είναι ο βασιλιάς των λευκών ποικιλιών των Κυκλάδων τότε το Μαυροτράγανο είναι το διαμάντι των ερυθρών. Και στο Οινοποιείο Βαπτιστής τα απογειώνουν και τα δυο.
Το Μαυροτράγανο είναι κομψό αλλά παράλληλα ρωμαλέο, με πυκνό φρούτο και έντονο το στοιχείο της ορυκτότητας. Η χρήση του βαρελιού είναι τόση όση χρειάζεται για να υπογραμμίσει την πολυπλοκότητα του κρασιού. Συγκεκριμένα το κρασί παλαιώνει για 10 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και έπειτα εμφιαλώνεται αφιλτράριστο.
Το Μαυροτράγανο Vaptistis είναι υπέροχο τώρα αλλά αν έχεις υπομονή έχει και αρκετό δρόμο μπροστά του.