Το Veriquete Tentenublo, είναι ένα ακόμα single vineyard κρασί της σειράς Escondite del Ardacho και είναι... απλά απίθανο!
Ο φοβερός Roberto Oliván, άλλαξε τις γνωστές βαρελάτες και ασήκωτες εκδοχές της Rioja, όταν το 2011 επέκτεινε την 30 ετών, οικογενειακή επιχείρηση, με μόλις 10 εκτάρια αμπελώνων. Αυτό τον οδήγησε το 2015, στα 37 του μόλις χρόνια, να ανακυρηχθεί ο καλύτερος οινοποιός της χρονιάς! Με την εμπειρία του οινοποιού 4ης γενιάς, μέσα από το μικρό του οινοποιείο και τα Tentenublo Wines, έδωσε μια διαφορετική έκφραση της Rioja με τη φρεσκάδα, την πολυπλοκότητα και τη διακριτική επίδραση της δρυός, να κυριαρχούν. Ξεχώρισε με την προσθήκη λευκών ποικιλιών (συνήθως Viura ή Malvasia), που δημιουργούν «χαοτική πολυπλοκότητα» στα κόκκινα κρασιά του. Το στυλ του αναγνωρίστηκε πολύ γρήγορα και πλέον αποτελεί πρότυπο για χιλιάδες νέους Ριοχανούς οινοποιούς!
Το όνομα Tentenublo, σημαίνει «καμπάνες που κουδουνίζουν» και προέκυψε από μια παλιά τοπική παράδοση, που θέλει τον ήχο των καμπανών να διώχνουν τις καταιγίδες και το χαλάζι που κατέστρεφε τα σταφύλια. Και υπάρχει και καλύτερο...οι ετικέτες της σειράς Escondite del Ardacho, αναφέρουν το είδος μιας ηθαγενούς σαύρας, που ζει στα αμπέλια, απο τα οποία τρυγούνται τα σταφύλια. Σε αυτή τη σειρά, τις βόλτες της στα συγκεκριμένα αμπέλια, έκανε η Veriquete!
Το Tentenublo Veriquete, είναι χαρμάνι της ποικιλίας Tempranillo, με ένα μικρό ποσοστό Garnacha, Malvasia και λευκή Viura. Καλλιεργούνται σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους λόφους Sierra Cantabria και είναι ηλικίας 50 έως 105 χρονών, άρα υπάρχει μικρή παραγωγή, αλλά εξαιρετική συμπύκνωση φρούτου! Καθε αμπέλι τρυγείται και οινοποιείται ξεχωριστά με ελάχιστες παρεμβάσεις, ενώ η ζύμωση γίνεται αυθόρμητα με γηγενείς ζύμες και το κρασί δεν φιλτράρεται. Μετά από 9 μήνες σε δεύτερης χρήσης γαλλική δρυ, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
Εμφιαλώνονται ελάχιστες φιάλες, οπότε μάλλον θα πρέπει να βιαστείς…