Η Κουτέλα 2019 της Μικροοινοποιίας Ξυδάκη είναι το κόκκινο κρασί που μας ζήταγες κάθε χρόνο από όταν μπήκε στη ζωή μας ο Γιώργος Ξυδάκης με τα κρασιά του. Φέτος λοιπόν καταφέραμε και εξασφαλίσαμε κάποιες από τις ελάχιστες φιάλες της Κουτέλας.
Το Μικροοινοποιείο Ξυδάκη ιδρύθηκε το 2001 και περιλάμβανε ένα παλιό αμπέλι με κυκλαδίτικες ποικιλίες, με τις οποίες ξεκίνησε ο Γιώργος Ξυδάκης να ασχολείται ερασιτεχνικά, εμφιαλώνοντας κάποια κρασιά για φίλους και ρέκτες του κρασιού. Η φιλοσοφία του περιλαμβάνει κρασιά από παλιά αμπέλια, κυρίως από τη Μύκονο αλλά και από τα γύρω νησιά, με ελάχιστες παρεμβάσεις και γηγενείς ζύμες.
Η Κουτέλα 2019 της Μικροοινοποιίας Ξυδάκη δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα πιο ιδιαίτερα κρασιά του όπου συνδυάζει τόσο τοπικές όσο και διεθνείς ποικιλίες (από το ομώνυμο αμπελοτόπι Κουτέλα). Το χαρμάνι αποτελείται από 44% Μαυροτράγανο, 16% Κουντούρα (Μανδηλαριά), 16% Μαύρο Ποταμίσι, 10% Μαύρη Ασκαθαριά, 5% Μαύρη Ξερομαχαιρού, 3% Αγιαννιώτικο, 3% Syrah, 3% Sangiovese. Το κρασί ωριμάζει για 12 μήνες, σε δρύινα βαρέλια και έπειτα εμφιαλώνεται αφιλτράριστο εγκλωβίζοντας μέσα του πληθωρικά αρώματα και πικάντικες γεύσεις.
Φυσικά μιλάμε για ελάχιστες φιάλες οι οποίες συνήθως κατοχυρώνονται από εστιάτορες και συλλέκτες εν ριπή οφθαλμού.
Πρόλαβε τη δική σου φιάλη τώρα!