Το Ξινόμαυρο - Μοσχόμαυρο του Κτήματος Μπελίδη αντικατοπτρίζει ακριβώς ότι το Γιν και το Γιάνγκ. Περιγράφει πως δυο φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, να είναι αλληλεξαρτώμενες στον φυσικό κόσμο και πως το ένα μπορεί να δημιουργήσει το άλλο χάρη στη μεταξύ τους σύνδεση.
Στο ρόλο του Γιν, που συμβολίζει τη «σκοτεινή πλευρά» είναι το Ξινόμαυρο, ενώ στο ρόλο του Γιανγκ, της «φωτεινής πλευράς», είναι το Μοσχόμαυρο. Σε ίση αναλογία (50% – 50%), συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν και μας χαρίζουν αρμονική ισορροπία. Το Ξινόμαυρο αναδύει κάτι παλιό, κάτι κλασικό και ιστορικό, δίνει τις ρωμαλέες τανίνες, τη δομή και την ένταση. Το Μοσχόμαυρο αναδύει κάτι νέο, φρέσκο και ζωηρό, δίνει τη φινέτσα και τα αρώματα.
Στα 100 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων του οινοποιείου, σε υψόμετρο 300-400 μέτρων και σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία, με βάση τον προσανατολισμό και το έδαφός, δημιουργούν κρασιά με μοναδικό χαρακτήρα. Το Ξινόμαυρο - Μοσχόμαυρο 2017, όπως πιθανόν έχεις καταλάβει, είναι το διαμάντι του κτήματος. Οι δυο ποικιλίες ζυμώνουν χωριστά και έπειτα ενώνονται και ωριμάζουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τύπου Ermitage και Berthomieu, για έναν χρόνο. Μετά την εμφιάλωση το κρασί συνεχίζει και παλαιώνει στη φιάλη, στο κελάρι του οινοποιείου, μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμο για να φτάσει στο ποτήρι σου.
Και ναι, το Ξινόμαυρο - Μοσχόμαυρο 2017 Μπελίδη είναι, ομόφωνα, ένα από εκείνα τα κόκκινα κρασιά που έχουν φτιαχτεί για παραδοσιακά, comfort και μαμαδίστικα πιάτα όπως ο μουσακάς!