Το κρασί αυτό αντικατοπτρίζει ακριβώς ότι το Γιν και το Γιανγκ. Περιγράφει πως δυο φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, να είναι αλληλεξαρτώμενες στον φυσικό κόσμο και πως το ένα μπορεί να δημιουργήσει το άλλο χάρη στη μεταξύ τους αλληλοσύνδεση.
Στο ρόλο του Γιν, που συμβολίζει τη «σκοτεινή πλευρά» είναι το Ξινόμαυρο, ενώ στο ρόλο του Γιανγκ, της «φωτεινής πλευράς», είναι το Μοσχόμαυρο.
Σε ίση αναλογία (50% – 50%), συνυπαρχουν αρμονικά, αλληλεπιδρούν και μας χαρίζουν ίσως την ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.
Το Ξινόμαυρο αναδύει κάτι παλιό, κάτι κλασικό και ιστορικό, δίνει τις ρωμαλέες τανίνες, τη δομή και την ένταση. Το Μοσχόμαυρο αναδύει κάτι νέο, φρέσκο και ζωηρό, δίνει τη φινέτσα και τα αρώματα.
Στα 100 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων του οινοποιείου, με υψόμετρο 300-400 μέτρων, σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία και με βάση τον προσανατολισμό και το έδαφός, δημιουργούν κρασιά με μοναδικό χαρακτήρα.
Το Ξινόμαυρο – Μοσχόμαυρο 2013, όπως πιθανόν έχεις καταλάβει, είναι το διαμάντι του κτήματος. Οι δυο ποικιλίες ζυμώνουν χωριστά και έπειτα ενώνονται και μπαίνουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τύπου Ermitage και Berthomieu, για έναν χρόνο. Μετά την εμφιάλωση το κρασί συνεχίζει και παλαιώνει στη φιάλη, στο κελάρι του οινοποιείου, μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμο για να φτάσει στο ποτήρι σου.
Και ναι, το Ξινόμαυρο – Μοσχόμαυρο 2013 είναι, ομόφωνα, ένα από τα καλύτερα κόκκινα της χρονιάς.