Γιατί το αγαπάμε;
To Ασύρτικο του Jim Barry είναι το πρώτο Ασύρτικο εκτός Ελλάδος και μας κάνει διπλά χαρούμενους. Πρώτον, γιατί είναι ένα καταπληκτικό κρασί, με την τυπικότητα και την πολυπλοκότητα του Ασύρτικου να υπογραμμίζονται από την, τύπου Riesling, οινοποίηση της Αυστραλίας. Και δεύτερον, γιατί μας κάνει περήφανους που ένα τόσο σημαντικό οινοποιείο όπως το Jim Barry επέλεξε να ασχοληθεί με το Ασύρτικο, αναγνωρίζοντας το δυναμικό και το μεγαλείο της ποικιλίας.
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Peter Barry, που βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του οινοποιείου, είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές, το καλοκαίρι του 2006. Μετά από ένα ραντεβού με τους πωλητές αρνείται να πιει καφέ και ζητάει κρασί, μιας και πιστεύει πως ένα ποτήρι κρασί στις 14:00 κάνει τη μέρα να φαντάζει μικρότερη. Το μόνο κρασί που υπήρχε στο ψυγείο ήταν ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Μετά από μια γουλιά, ο Barry παθαίνει σοκ: «μοιάζει σαν τα Riesling μας αλλά έχει μια γεύση που δεν έχω ξαναδοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου». Αποφασίζει να πάρει μάτια από ένα προφυλλοξηρικό, σαντορινιό αμπέλι, 300 ετών (του Αργυρού). Το 2012 φυτεύεται Ασύρτικο στο Lodge Hill, ένα ιδιαίτερο αμπελοτόπι, πολύ αγαπητό στην οικογένεια Barry, που κάνει εξαιρετικά Rieslings. Μέρος του Ασύρτικου παλιώνει σε μεγάλο δρύινο βαρέλι, με τις φίνες οινολάσπες του για να προσδώσει όγκο, λιπαρότητα και πολυπλοκότητα στο τελικό αποτέλεσμα.
Το Ασύρτικο του Jim Barry είναι σίγουρα από τα κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις!
Δοκιμή
Έχει απαλό λεμονί χρώμα και αρώματα φρέσκου λεμονιού, lime, γκρέιπφρουτ, ροδάκινου, πεπονιού και βρεγμένης πέτρας. Στο στόμα ο λεμονάτος χαρακτήρας μαζί με την έντονη mineral αίσθηση κυριαρχούν. Ακολουθούν νότες μελιού, λευκών λουλουδιών και γκρέιπφρουτ. Έχει μέτριο σώμα και κοφτερή οξύτητα.