Ναι κι όμως η Προβηγκία κάνει και λευκά κρασιά που μπορεί ακόμα να επισκιάζουν τη φήμη των ροζέ. Σκάνδαλο ή πραγματικότητα; Μάλλον το δεύτερο αν μιλάμε για το σπουδαίο Bandol Blanc 2023 Domaine Tempier, το λευκό κρασί της Προβηγκίας που έχει γράψει τη δική του ιστορία και συγκινεί συχνά κοινό και κριτικούς. Εδώ, η χρονιά του 2023 έχει πάρει 93pts από Parker, για να καταλάβεις τι εννοούμε!
Το Domaine Tempier είναι ένα από τα πιο ιστορικά και εμβληματικά οινοποιεία της Προβηγκίας, με ρίζες που φτάνουν μέχρι τον 19ο αιώνα. Η ιστορία του ξεκινά το 1834, όταν η οικογένεια Tempier έχτισε την παραδοσιακή αγροικία της μέσα στο κτήμα της, στην περιοχή Bandol. Το 1880, μετά την καταστροφική επιδημία φυλλοξήρας που σάρωσε σχεδόν τα πάντα, η Léonie Tempier (προγιαγιά της Lucie “Lulu” Peyraud) ξεκίνησε την αναγέννηση του κτήματος, επαναφυτεύοντας αμπέλια και χτίζοντας νέο κελάρι με ξύλινες και τσιμεντένιες δεξαμενές. Δυστυχώς η ζωή είχε άλλα σχέδια και λόγω οικονομικών δυσκολιών το 1929 αρκετά από τα αμπέλια έγινα ροδακινιές, όχι όμως για πολύ.
Το 1936, η Lucie “Lulu” Tempier παντρεύτηκε τον Lucien Peyraud, έναν παθιασμένο νέο που ονειρευόταν να γίνει οινοποιός. Το Domaine Tempier τους δόθηκε ως γαμήλιο δώρο (αυτά είναι δώρα). Μαζί, ανέλαβαν το οινοποιείο το 1940 και αφιέρωσαν τη ζωή τους τόσο σε αυτό όσο και στην αναβίωση του Mourvèdre, της ποικιλίας-ραχοκοκαλιάς των κρασιών Bandol (ροζέ και κόκκινα). Ο Lucien έγινε “πνευματικός πατέρας” του Bandol και εργάστηκε ακούραστα για να αναγνωριστεί η ποιότητα των κρασιών της περιοχής και να σταθεί δίπλα στα μεγάλα ονόματα της Γαλλίας, όπως το Bordeaux και η Βουργουνδία. Το πρώτο κρασί του οινοποιείου εμφιαλώθηκε το 1943 και ήταν φυσικά, ροζέ!
Το Bandol όμως δεν κάνει μόνο ροζέ. Το Bandol Blanc 2023 Domaine Tempier αποτελεί μια εξαιρετική και σπάνια λευκή ετικέτα που εκφράζει την κομψότητα και τη φρεσκάδα της Προβηγκίας, με έναν τρόπο τελείως διαφορετικό. Το χαρμάνι αποτελείται από Clairette (60%), Ugni Blanc (30%) και Rolle (Vermentino), Bourboulenc, Marsanne (10%), που προέρχονται από αμπέλια ηλικίας 25–30 ετών που καλλιεργούνται βιοδυναμικά. Το κρασί ζυμώνει σε δεξαμενές και μεγάλα δρύινα βαρέλια (tuns) και ωριμάζει για 10 μήνες πριν την εμφιάλωση. Το αποτέλεσμα είναι κρεμώδες, πλούσιο και παράλληλα φίνο.
Δοκίμασε το πλάι σε περίπλοκα πιάτα θαλασσινών και ζήσε την απόλυτη Cote d'Azur εμπειρία!