Όταν ο περφεκτιονιστής και απόλυτος Έλληνας τερουαρίστας Χρήστος δίνει τα ηνία στον Σωτήρη, κανονικά δεν θα ήξερες τι να περιμένεις. Αβεβαιότητα, αγωνία για το αποτέλεσμα, αλλαγή. Βέβαια ο Σωτήρης, κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή είναι. Η μετάβαση μπορεί να ακούγεται σχεδόν αυτονόητη γιατί είναι γιός του, αλλά από την άλλη, ο «μικρός» όπως τον λέει ο Χρήστος, έχει σπουδάσει στη Βουργουνδία, στη μητέρα όλων των Chardonnay. Στη Μέκκα τους. Και στο Chardonnay της Οινοποιίας Αϊβαλή έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το πρωτόκολλο των Chablis σε ένα Chardonnay από τη Νεμέα. Για την ακρίβεια, από την ανεξερεύνητη πλευρά της Νεμέας όπως συνηθίζει να λέει και ο Χρήστος Αϊβαλής.
Ποιο ήταν το ζητούμενο για τον Χρήστο και το στοίχημα για τον Σωτήρη; Ένα λευκό με αλμύρα, φινέτσα και υποβόσκουσα αφοπλιστική ένταση που κρύβεται σε ένα απόλυτα στρογγυλό, χωρίς γωνίες σύνολο.
Όλα ξεκινάνε στο αμπέλι. Ο καρπός εξαιρετικός, από αμπέλια ελάχιστης απόδοσης, με τη φροντίδα του Χρήστου. Ο πολύτιμος σταφυλοχυμός ζύμωσε και παρέμεινε σε δρύινα βαρέλια Βουργουνδίας για 3 μήνες. Στόχος ήταν η ισορροπία. Το βαρέλι τονίζει τα αρώματα, χαρίζοντας έξτρα πόντους πολυπλοκότητας και λιπαρότητας, χωρίς όμως να ακουμπάει το φρούτο.
Ο Σωτήρης Αϊβαλής δημιούργησε ένα πραγματικά πλούσιο και παράλληλα φινετσάτο Chardonnay, το οποίο είμαστε σίγουροι πως θα εξαφανιστεί αμέσως! Θα ρισκάρεις να το χάσεις;
Καταλαβαίνεις ότι έχει όλες τις προδιαγραφές παλαίωσης. Εμείς λέμε ότι το Chardonnay της Οινοποιίας Αϊβαλή θα δίνει ρέστα σε μια πενταετία.