ΦΙΛΤΡΑ

Τα φίλτρα έρχονται...

Εύρος Τιμών

Ταξινόμηση

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

{{cart.TotalPieces}} τεμάχιο στο καλάθιτεμάχια στο καλάθι

Το καλάθι σου είναι κλειδωμένο και ξεκλειδώνει σε {{cart.UnlocksInMinutes}} λεπτά

{{item.Name}}
{{item.SubTitle}}
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Αφαίρεση
{{item.ProductPiecesCount}} τεμάχιο τεμάχια
Καλύτερη Online Κάβα 5 Έτη
70k+ Ευχαριστημένα Μέλη
Δωρεάν Αποστολή*
Δωρεάν Επιστροφές
Έχουν παραδοθεί πάνω από 1.800.000 φιάλες
Κριτικές Πελατών: 9,8/10
Derthona Colli Tortonesi Timorasso 2021 - Vietti
Vietti

DERTHONA COLLI TORTONESI TIMORASSO 2021 - VIETTI

  Ιταλία / Piemonte
€46,40
€40,50
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ Στην πόρτα σου σε 1 - 3 μέρες

“Λευκό Barolo” με 94 pts από James Suckling!

ΣΤΕΙΛΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟ

Γιατί το αγαπάμε;

Το Timorasso Derthona Colli Tortonesi 2021 από το οινοποιείο Vietti είναι ένα σπάνιο λευκό κρασί από το Piemonte, φτιαγμένο από την αρχαία και σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία Timorasso. Φήμες λένε πως είναι ανάμεσα στις τοπ 3 λευκές Ιταλικές ποικιλίες, με αρκετούς να πιστεύουν πως είναι το νούμερο 1. Ο James Suckling και το Wine Enthusiast μάλιστα του έδωσαν 94 pts, ο Robert Parker 93+pts και το Falstaff 92 pts! Σου κινήσαμε το ενδιαφέρον;

Το οινοποιείο Vietti, ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο χωριό Castiglione Falletto, στην καρδιά της περιοχής Piemonte. Σήμερα οι αμπελώνες του καλύπτουν 75 εκτάρια σε περιοχές όπως Langhe, Roero, Asti και Colli Tortonesi. Παραμένει μέχρι και σήμερα ένα οικογενειακό οινοποιείο, αφοσιωμένο στη δημιουργία κρασιών που αναδεικνύουν τις τοπικές ποικιλίες αλλά και το μικροκλίμα του Piemonte και έχουν κερδίσει την αναγνώριση κοινού και κριτικών. Η φιλοσοφία του Vietti, βασίζεται στο σεβασμό της γης και τη βιώσιμη καλλιέργεια. Ξεχώρισε για τον καθοριστικό ρόλο του στην αναβίωση κάποιων τοπικών λευκών ποικιλιών όπως το Timorasso, το οποίο καλλιεργείται στους λόφους του Tortona σε ασβεστολιθικά και αργιλώδη εδάφη, προσφέροντας δομή, συμπύκνωση και νεύρο.

Τα σταφύλια για το Timorasso Derthona Colli Tortonesi 2021 προέρχονται από τους αμπελώνες γύρω από το Monleale, στους λόφους του Tortona που έχουν άριστη έκθεση στον ήλιο, με αποτέλεσμα την σωστή ωρίμαση των σταφυλιών. Η ζύμωση γίνεται σε ένα συνδυασμό από κεραμικά δοχεία, δρύινα βαρέλια και ανοξείδωτες δεξαμενές, για περίπου 4 εβδομάδες. Το κρασί στη συνέχεια ωριμάζει για 10 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες και καταλήγει σε ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα, με κρεμώδη υφή, τραγανή οξύτητα και χαρακτηριστική ορυκτότητα , που πραγματικά σε κάνεις να απορείς γιατί δεν είχες δοκιμάσει αυτή την ποικιλία τόσο καιρό!

Το Timorasso Derthona Colli Tortonesi 2021 από το οινοποιείο Vietti, έχει τσαγανό και προσωπικότητα. Είναι η λευκή ποικιλία έκπληξη που πρέπει να δοκιμάσεις και αν θα έπρεπε να του δώσουμε έναν τίτλο, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως το «λευκό Barolo»!

ΧΡΩΜΑ

ΛΕΥΚΟ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ

ΜΕΤΡΙΑ

ΣΩΜΑ

ΜΕΤΡΙΟ

ΟΞΥΤΗΤΑ

ΕΝΤΟΝΗ

Δοκιμή

Στη μύτη ξεχωρίζουν τα αρώματα λευκού ροδάκινου, αχλαδιού, περγαμόντου, ζύμης, μελιού και λευκών λουλουδιών, όπως άνθη ακακίας και κουφοξυλιάς.

Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, με τραγανή οξύτητα και ελαφρώς λιπαρή υφή. Αχλάδι, μήλο, ώριμο ροδάκινο, αμύγδαλο και έλαια εσπεριδοειδών, μπλέκονται με άνθη πορτοκαλιού και ακακίας ενώ νότες μελιού ισορροπούν την ορυκτότητα, δημιουργώντας ένα πλούσιο και ξεχωριστό χαρακτήρα.

Τα τεχνικά
Χρώμα Λευκό
Τύπος Ξηρό
Χρονιά 2021
Αλκοόλ 13,5%
Προέλευση Piemonte, Ιταλία
Ποικιλία Timorasso
Αρώματα λευκό ροδάκινο, αχλάδι, περγαμόντο, ζύμη, μέλι, λευκά λουλούδια, άνθη ακακίας και κουφοξυλιάς
Μέγεθος Φιάλης 750ml
Παραμονή σε βαρέλι -
Θερμοκρασία σερβιρίσματος 12-14°C
Παλαίωση 3-5 χρόνια
Πώμα Φελλός
Βιολογικό Όχι

DERTHONA COLLI TORTONESI TIMORASSO 2021 - VIETTI

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ

Δοκίμασέ το με φιλέτο σολομού με λαδολέμονο μουστάρδας, spaghetti με κρέμα λεμονιού και παρμεζάνα και κριθαρότο με καραβίδες και σαφράν.

Κριθαρότο με γαρίδες, φινόκιο και αρσενικό Νάξου

600 γρ. φρέσκιες γαρίδες
250 γρ. κριθαράκι
150 γρ. φινόκιο
50 ml. ούζο ή λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο
40 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
50 γρ. αρσενικό Νάξου
Φρέσκο μάραθο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το ζωμό
1200 ml. νερό
1 κρεμμύδι
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο 
1 κλωναράκι σέλερι
1 κλωναράκι θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
Χοντρό αλάτι

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και το κεφάλι, τα οποία βάζουμε σε μα κατσαρόλα και τα κρατάμε για να ετοιμάσουμε το ζωμό.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε και αφαιρούμε από την κάθε γαρίδα το μαύρο εντεράκι. Ξεπλένουμε και κρατάμε τις γαρίδες στην άκρη.

Βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κελύφη και τα κεφάλια, όλα τα παραπάνω υλικά για το ζωμό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Περνάμε το ζωμό από σίτα και τον κρατάμε καυτό.

Ξεκινάμε το κριθαρότο, ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι και το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Σε ένα ευρύχωρο-μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το κριθαράκι.

Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν γυαλίσει το κριθαράκι, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και το πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί και ξεκινάμε να προσθέτουμε τον καυτό ζωμό. Τον προσθέτουμε σε 5-6 δόσεις, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.

Όταν το κριθαρότο αρχίζει να χυλώνει και έχουμε 1 δόση από το ζωμό ακόμη, τον προσθέτουμε, προσθέτουμε τις γαρίδες, καρυκεύουμε με αλάτι και λίγο ακόμη πιπέρι.

Ανακατεύουμε για 3 λεπτά και αποσύρουμε. Το κριθαρότο πρέπει να είναι ζουμερό και χυλωμένο. Μετά προσθέτουμε το βούτυρο και το αρσενικό Νάξου και ψιλοκομμένα τα πράσινα τρυφερά φύλλα από το φινόκιο.

Κουνάμε ελαφρά και σκεπάζουμε το τηγάνι, Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε και προσθέτουμε σε κάθε πιάτο λίγο φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο.

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Μπορούμε να προσθέσουμε στο σωτάρισμα 3-4 σπόρους από γλυκάνισο ή μαραθόσπορο για επιπλέον άρωμα και γεύση

– Προτιμάμε φρέσκιες γαρίδες αλλά δεν είναι απαραίτητο

– Εκτός από αρσενικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πικάντικη γραβιέρα

– Το κριθαρότο μπορεί να γίνει και με άλλα θαλασσινά όπως όστρακα, καλαμάρι ή σουπιά

– Προσέχουμε να αφήσουμε το κριθαρότο αρκετά ζουμερό και al dente γιατί το κριθαράκι ρουφάει τα υγρά

– Στο κριθαρότο αυτό ταιριάζουν και οι λιαστές ντομάτες

 

Εύα Μονόχαρη

Food Blogger

Αποτελέσματα Αναζήτησης

{{$root.resources.lbl_search_results_count.replace('{0}', $root.searchResults.length)}}