Το Timorasso Derthona Colli Tortonesi 2021 από το οινοποιείο Vietti είναι ένα σπάνιο λευκό κρασί από το Piemonte, φτιαγμένο από την αρχαία και σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία Timorasso. Φήμες λένε πως είναι ανάμεσα στις τοπ 3 λευκές Ιταλικές ποικιλίες, με αρκετούς να πιστεύουν πως είναι το νούμερο 1. Ο James Suckling και το Wine Enthusiast μάλιστα του έδωσαν 94 pts, ο Robert Parker 93+pts και το Falstaff 92 pts! Σου κινήσαμε το ενδιαφέρον;
Το οινοποιείο Vietti, ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο χωριό Castiglione Falletto, στην καρδιά της περιοχής Piemonte. Σήμερα οι αμπελώνες του καλύπτουν 75 εκτάρια σε περιοχές όπως Langhe, Roero, Asti και Colli Tortonesi. Παραμένει μέχρι και σήμερα ένα οικογενειακό οινοποιείο, αφοσιωμένο στη δημιουργία κρασιών που αναδεικνύουν τις τοπικές ποικιλίες αλλά και το μικροκλίμα του Piemonte και έχουν κερδίσει την αναγνώριση κοινού και κριτικών. Η φιλοσοφία του Vietti, βασίζεται στο σεβασμό της γης και τη βιώσιμη καλλιέργεια. Ξεχώρισε για τον καθοριστικό ρόλο του στην αναβίωση κάποιων τοπικών λευκών ποικιλιών όπως το Timorasso, το οποίο καλλιεργείται στους λόφους του Tortona σε ασβεστολιθικά και αργιλώδη εδάφη, προσφέροντας δομή, συμπύκνωση και νεύρο.
Τα σταφύλια για το Timorasso Derthona Colli Tortonesi 2021 προέρχονται από τους αμπελώνες γύρω από το Monleale, στους λόφους του Tortona που έχουν άριστη έκθεση στον ήλιο, με αποτέλεσμα την σωστή ωρίμαση των σταφυλιών. Η ζύμωση γίνεται σε ένα συνδυασμό από κεραμικά δοχεία, δρύινα βαρέλια και ανοξείδωτες δεξαμενές, για περίπου 4 εβδομάδες. Το κρασί στη συνέχεια ωριμάζει για 10 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες και καταλήγει σε ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα, με κρεμώδη υφή, τραγανή οξύτητα και χαρακτηριστική ορυκτότητα , που πραγματικά σε κάνεις να απορείς γιατί δεν είχες δοκιμάσει αυτή την ποικιλία τόσο καιρό!
Το Timorasso Derthona Colli Tortonesi 2021 από το οινοποιείο Vietti, έχει τσαγανό και προσωπικότητα. Είναι η λευκή ποικιλία έκπληξη που πρέπει να δοκιμάσεις και αν θα έπρεπε να του δώσουμε έναν τίτλο, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως το «λευκό Barolo»!