Η Μαντινεία απέχει μόλις λίγη οξύτητα μακριά από τη Σύρο!
Σε μπερδέψαμε και νομίζεις πως αστειευόμαστε. Όχι φυσικα! Και θα το ανακαλύψεις μόλις δοκιμάσεις αυτό το μοναδικό χαρμάνι των δυο star λευκών ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα!
Η οινική σκηνή της Ελλάδας έχει κάνει άλματα και έχει ξεκινήσει να καινοτομεί σε όλα τα επίπεδα. Δυο οινοποιεία που εκφράζουν απόλυτα το terroir των περιοχών τους και αποδίδουν άριστα την τυπικότητα των ποικιλιών τους, αποφάσισαν να κάνουν την πιο νόστιμη σύμπραξη! Το οινοποιείο Μποσινάκη γνωστό για τη μαεστρία του στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου και το Οινοποιείο Σύρου, με το Νίκο Χατζάκη να μας έχει κάνει να δούμε τη Σύρο με άλλο μάτι, μέσα από το Ασύρτικό του, αποφάσισαν να οινοποιήσουν δυο εκ διαμέτρου αντίθετες ποικιλίες και να μας αποδείξουν πως ναι, τελικά τα ετερώνυμα έλκονται και προκαλούν μεγάλες οινικές εκρήξεις!
Στο χαρμάνι και οι δυο ποικιλίες συμμετέχουν σε ποσοστό 50%. Το μικροκλίμα στην περιοχή από όπου προέρχεται το Μοσχοφίλερο, είναι το ιδανικότερο ολόκληρης της Μαντινείας, ενώ οι ρίζες του Ασύρτικου είναι από τις παλαιότερες της Σύρου, περίπου 35-40 ετών. Ο τρύγος γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, μέσα Οκτώβρη για το Μοσχοφίλερο και αρχές Αυγούστου για το Ασύρτικο. Η κάθε ποικιλία ζυμώνει χωριστά με αυτόχθονες ζύμες, σε ανοξείδωτες δεξαμενές και παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες για περίπου 3 μήνες. Στη συνέχεια και μετά την ανάμειξή τους, το blend παραμένει με τις οινολάσπες για άλλους 5 μήνες.
Αν δεν είσαι πολύ στενός φίλος ή συγγενής ενός εκ των δυο οινοποιών, θα σε συμβουλεύαμε να κάνεις τώρα μια φιάλη δική σου, γιατί το κρασί εμφιαλώνεται μόνο σε 1400 φιάλες!