Το Mâcon-Verzé 2023 Domaine Leflaive είναι το κλειδί για να γνωρίσει κανείς το μεγαλείο της Βουργουνδίας χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει σε Grand Cru. Γίνεται ακριβώς με την ίδια φροντίδα και τεχνική όπως τα κορυφαία κρασιά του οινοποιείου, αλλά από ένα πιο “οικονομικό” appellation. Επιπλέον, θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο προσιτά fine wines του κόσμου!
Το Domaine Leflaive, με ρίζες από τον 18ο αιώνα στην καρδιά του Puligny-Montrachet, έγινε παγκοσμίως γνωστό για τα κορυφαία λευκά κρασιά του από Chardonnay. Η μεγάλη στροφή ήρθε στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν η Anne-Claude Leflaive, μια πρωτοπόρος της βιοδυναμικής καλλιέργειας, αποφάσισε να επεκτείνει το Domaine προς νότο, στην περιοχή του Mâconnais.
Η Anne-Claude Leflaive ανέλαβε το Domaine το 1993 και ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη μετατροπή του σε πλήρως βιοδυναμικό. Μια κίνηση πολύ τολμηρή και πρωτοποριακή για την εποχή. Πίστευε βαθιά ότι η ενέργεια της γης και η αρμονία με τη φύση είναι απαραίτητα για την παραγωγή κρασιών με ψυχή. Πίστευε ότι το σχήμα του κελαριού, η ροή της ενέργειας και η σχέση με το φεγγάρι επηρεάζουν το κρασί. Η ίδια δημιούργησε ένα κελάρι σε σχήμα αυγού, ώστε το κρασί να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής. Το Mâcon-Verzé ήταν το πρώτο κρασί εκτός Puligny που ακολούθησε αυτή τη φιλοσοφία.
Η ιστορία του Mâcon-Verzé ξεκινά το 2004, όταν η Anne-Claude Leflaive αποφάσισε να επεκτείνει το Domaine Leflaive πέρα από τα όρια του Puligny-Montrachet. Αγόρασε ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά προικισμένο κομμάτι γης 14,65 εκταρίων στο χωριό Verzé, στην καρδιά της περιοχής Mâconnais. Από την πρώτη στιγμή, τα αμπέλια καλλιεργήθηκαν βιοδυναμικά, ακολουθώντας τις αρχές που η ίδια είχε εφαρμόσει με επιτυχία στο Puligny-Montrachet. Το κρασί αυτό έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για την ποιότητα κρασιών που μπορεί να προσφέρει η περιοχή, και θεωρείται ένα από τα πιο προσιτά "fine wines" στον κόσμο, αλλά και από τα πιο premium Mâcons.
Τα σταφύλια για το Mâcon-Verzé 2023 Domaine Leflaive μαζεύονται με το χέρι και έπειτα το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε δεξαμενές (78%), δρύινες δεξαμενές (10%) και δρύινα γαλλικά βαρέλια (12%), με το 40% να είναι καινούργια. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί παραμένει εκεί, σε επαφή με τις οινολάσπες του για 10 μήνες. Έπειτα πριν εμφιαλωθεί μεταφέρεται και σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου ωριμάζει για ακόμα 6 μήνες, με τις λεπτές οινολάσπες του. Κάθε βήμα στην οινοποιητική διαδικασία είναι πολύ προσεκτικά μελετημένο έτσι ώστε να γεννηθεί ένα κρασί πολύπλοκο, πλούσιο και κομψό που εκφράζει μοναδικά τον τόπο και την ποικιλία αλλά και το μοναδικό στυλ του Domaine Leflaive.
Αν δεν το έχεις βάλει στο καλάθι σου έχεις ήδη αργήσει!