Το Godello είναι μια πολύ διάσημη γηγενής λευκή ποικιλία σταφυλιού, της βορειοδυτικής Ισπανία, που αν δεν την έχεις ακόμα δοκιμάσει, μη σκας, γιατί το La Salvation από τον Cesar Marquez, είναι η καλύτερη αφορμή για να το κάνεις και για πολλούς λόγους. Είναι 100% Godello, έχει μια κομψότατη ισορροπία ορυκτότητας, πλούσιων αρωμάτων εσπεριδοειδών και λουλουδιών και τέλος, έχει πάρει και 94pts από τον Robert Parker. Ακόμα ένας, είναι πως τα σταφύλια προέρχονται από τις κορυφαίες τοποθεσίες της περιοχής! Κινήσου αστραπιαία!
Ο Cesar Marquez καλλιεργεί τα αμπέλια του στο Bierzo του Valtuille de Abajo και είναι ένα πολλά υποσχόμενο όνομα της οινοποίησής, στην Ισπανία. Δίπλα στο θείο του Raul Pérez, που είναι ένας από τους διασημότερους οινοποιούς της χώρας, έμαθε τα πάντα γύρω από τη βιοδυναμική οινοποίηση, στους αμπελώνες που διατηρεί το οικογενειακό οινοποιείο Castro Ventosa, που ιδρύθηκε το 1752.
Μετά από τα ταξίδια του στις μεγαλύτερες οινοπαραγωγές χώρες του κόσμου, θέλησε να κάνει κάτι ξεχωριστό στον τόπο του και να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους «νέου κύματος, Ισπανούς Vignerons». Το 2015, με το αποκλειστικά δικό του project, αποφάσισε να δημιουργήσει, στο Valtuille de Abajo, κρασιά με βάση το σύστημα ταξινόμησης της Βουργουνδίας. Έτσι, ανέλαβε τα πιο ηλικιωμένα αμπέλια (80-120 ετών) με Godello και Mencía, των καλύτερων τοποθεσιών της περιοχής, τα οινοποίησε ξεχωριστά, και τελικά έφτιαξε κρασιά που όχι μόνο μιλούν από μόνα τους, αλλά κάνουν και συμφωνίες με τους μεγαλύτερους κριτικούς οίνου, για τρελές βαθμολογίες! Βιολογική καλλιέργεια και μικρές αποδόσεις σταφυλιών, ανέδειξαν το terroir του Bierzo, ενώ τα κρασιά του στέκονται άνετα δίπλα σε θηρία.
Το La Salvation Godello είναι 100% Godello, ενός αμπελώνα ηλικίας 110 ετών και υψομέτρου 680m, στην περιοχή Arganza. Τα σταφύλια μετά το χειρωνακτικό τρύγο, πιέστηκαν και αφέθηκαν για 24 ώρες ώστε να αποστραγγιστεί ο χυμός τους, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου με φυσικές ζύμες και χωρίς επιπλέον διεργασίες, ζύμωσε για 12 μήνες, πριν το κρασί εμφιαλωθεί αφιλτράριστο και ακολλάριστο! Ο Cesar Marquez, το ονόμασε Salvation, δηλώνοντας τη χαρά του, που τελικά η ποικιλία Godello, κατάφερε να επιβιώσει ανάμεσα στις καλλιέργειες της Mencía, στο ίδιο αμπελοτόπι.
Το La Salvation Godello, είναι ένα πολύ σπάνιο κρασί, αφού προέρχεται, από τον μεγαλύτερο σε έκταση αμπελώνα, τόσο μεγάλης ηλικίας, που είναι μόλις 10 στρέμματα! Και είναι ο μεγαλύτερος! Αλλά αυτό το ξαναείπαμε…
Αυτό όμως που δεν είπαμε, είναι πως η τόση σπανιότητα συνήθως γίνεται και ανάρπαστη!