Το Ασύρτικο Sur Lie 2024 της Οινοποιίας Βρυνιώτη, για τη μισή Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης. Για την άλλη μισή είναι το λευκό κρασί που μοιάζει περισσότερο από οποιοδήποτε, στα Γαλλικά Chablis. Τέτοια Ασύρτικα και σε αυτή την τιμή, μόνο λίγοι μπορούν να φτιάξουν!
Για εμάς το Ασύρτικο Sur Lie 2024 της Οινοποιίας Βρυνιώτη, είναι ίσως το μόνο που κοιτάζει στα μάτια κάποια από τα καλύτερα Ασύρτικα του ηφαιστειογενούς νησιού, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ποικιλίας σε διαφορετικά εδάφη. Βέβαια, η Αιδηψός, κάθε άλλο παρά συνηθισμένο terroir έχει. Αμμοαργιλώδες έδαφος με ασβεστολιθικό συμπαγές υπέδαφος (σε βάθος 1 μέτρου), γεμάτο απολιθώματα. Το κρασί ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές με γηγενείς ζύμες, για να αποτυπωθεί η ιδιαιτερότητα του εδάφους, ενώ στη συνέχεια παραμένει για 6 μήνες σε επαφή με τις φίνες οινολάσπες με τακτικό battonage. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με μοναδική έκφραση του terroir, βελούδινη υφή και πλούσια αρώματα!
Τον Κώστα Βρυνιώτη, μάλλον τον ξέρεις ήδη. Σταθερά και αθόρυβα χτίζει βήμα – βήμα το όνομά του στον κόσμο του κρασιού. Ήσυχος, χαμηλών τόνων, προτιμάει να αφήνει τα κρασιά του να μιλάνε για εκείνον. Μαζί με τον οινολόγο Γρηγόρη Σκοπελίτη ρισκάρουν, επενδύουν σε ποικιλίες και ξεχωριστές οινοποιητικές μεθόδους και κερδίζουν το στοίχημα.
Αν αποφασίσεις να το απολαύσεις τώρα, το Ασύρτικο Sur Lie 2024 της Οινοποιίας Βρυνιώτη θα σε εκπλήξει. Αν κρατηθείς και το αφήσεις σε μια γωνιά για 3-5 χρόνια, απλά θα σε μαγέψει.
Η απόφαση είναι δική σου.