Η Νάουσα δεν είναι μόνο Ξινόμαυρο! Και τώρα που τραβήξαμε την προσοχή σου, διάβασε παρακάτω.
Το Ξινόμαυρο της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας διαθέτει αμέτρητες δυνατότητες και το ξέρεις πλέον, πως σε όλες τις εκδοχές του, έχει κερδίσει ομόφωνα τη θέση του βασιλιά της περιοχής. Αυτό που μπορεί να μη γνώριζες μέχρι σήμερα, είναι πως την ίδια περίοδο που έγινε η μαζική προσπάθεια αναβίωσης των αμπελώνων του Ξινόμαυρου, υπήρχε στο προσκήνιο ακόμα μια γηγενής ποικιλία αλλά λευκή, γνωστή με το όνομα Πρεκνάδι. Οι οινοποιοί της Νάουσας, έχουν ήδη σκανδαλιστεί από τις δυνατότητες της ποικιλίας και έχουν ξεκινήσει αργά και συστηματικά να την καλλιεργούν ξανά. Και εδώ ξεκινάνε όλα!
Το Πρεκνάδι, έχει πάρει το όνομά του από τις χαρακτηριστικές καφέ φακίδες που έχει στον καρπό του και καλλιεργείται σε σχετικά μικρές ποσότητες, ενώ έχει ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και οξύτητα που δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά με το χρόνο. Η οικογένεια Διαμαντάκου από την άλλη, με μια μακρά ιστορία πίσω στο 1978 στην οινοποίηση των δυο ποικιλιών, έχει περάσει πλέον στην τρίτη γενιά οινοποιών και καλλιεργεί με μεράκι την χαμένη στο χρόνο ποικιλία του «Πρεκνιάρικου». Το αποτέλεσμα, είναι να παράγει ένα κρασί κόσμημα, τόσο για το οινοποιείο, όσο και για την περιοχή. Μεστό, πλούσιο και πολύπλοκο, ένα κρασί με εξαιρετικό χαρακτήρα, αποτελεί αντάξιο συνοδοιπόρο του Ξινόμαυρου και εντυπωσιάζει!
Να θυμάσαι αυτή την ποικιλία, διότι τα επόμενα χρόνια, όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει πολύ!