Το Pierre Vincent Puligny-Montrachet 2023 είναι η πρώτη προσωπική υπογραφή ενός χαρισματικού οινοποιού που έχει διαμορφώσει τη σύγχρονη Βουργουνδία από τα παρασκήνια. Μετά από χρόνια στο τιμόνι του Domaine Leflaive και του Domaine de la Vougeraie, ο Pierre Vincent αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο, και το Puligny-Montrachet του 2023 είναι η πρώτη του εμφιάλωση από αυτό το νέο κεφάλαιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ετικέτα θεωρείται κρασί που αγγίζει την ποιότητα Premier Cru, παρότι είναι Village-level και έχει λάβει και 92pts από τον Tim Atkin MW. Μετά από δύο δεκαετίες σε κορυφαία οινοποιεία όπως το Domaine de la Vougeraie και
το Domaine Leflaive, ο Pierre Vincent αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Το 2023, μαζί με δύο φίλους, απέκτησε το πρώην Domaine des Terres de Velle στο Auxey-Duresses, και το μετονόμασε σε Domaine Pierre Vincent. Το οινοποιείο εκτείνεται σε επτά εκτάρια με πολύ παλιά αμπέλια, τα οποία δίνουν 20 διαφορετικές cuvées. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες φρόντιζαν σωστά τη γη, ακολουθώντας βιολογικές πρακτικές, έστω κι αν δεν είχαν πιστοποίηση. Ο Pierre σκοπεύει να στραφεί προς τη βιοδυναμική καλλιέργεια μιας και έχει δει από πρώτο χέρι τα θετικά αποτελέσματα στο αμπέλι και στο κρασί (τόσο το Vougeraie όσο και το Leflaive είναι βιοδυναμικά).
Το Puligny-Montrachet 2023 είναι μια από τις πρώτες εμφιαλώσεις από το δικό του οινοποιείο και πρόκειται σίγουρα για λαμπρό ξεκίνημα, που θέτει τον πήχη πολύ ψηλά για το μέλλον. Η φιλοσοφία που ακολουθεί στην οινοποίηση δε διαφέρει από αυτό που έκανε στο Leflaive: έμφαση στο terroir, χειρωνακτικός τρύγος, γηγενείς ζύμες και διακριτική χρήση βαρελιού. To Pierre Vincent Puligny-Montrachet 2023 προέρχεται από δύο μικρά αμπελοτεμάχια: το Les Nosroyes (φυτεμένο το 1952), κάτω από το 1er Cru Perrières, με ασβεστολιθικά, πετρώδη εδάφη και το Les Levrons (φυτεμένο το 1981), κάτω από το 1er Cru Les Referts, με πλούσια σε άργιλο ασβεστολιθικά εδάφη. Το κρασί ξεκινά να ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και συνεχίζεται σε δρύινα βαρέλια. Η χρήση καινούργιων
βαρελιών περιορίζεται στο 10%, ώστε να μην καλύπτεται ο ποικιλιακός χαρακτήρας του κρασιού. Μετά την ολοκλήρωση της μηλογαλακτικής στα δρύινα βαρέλια το κρασί ωριμάζει εκεί για 12 μήνες και επιπλέον 6 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές για φυσική
σταθεροποίηση. Το αποτέλεσμα είναι κομψό, ζωηρό και γεμάτο φρεσκάδα, όπως ακριβώς το θέλει ο δημιουργός του.
Απόλαυσε την πολυτέλεια ενός Puligny-Montrachet με ένα ποτήρι Pierre Vincent Puligny-Montrachet 2023!