Αγναντεύει το Ιόνιο Πέλαγος από ψηλά και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να φύγει ποτέ από τη γενέτειρά της. Είναι αριστοκρατική και κοσμοπολίτισσα. Είναι η Robola Gentilini, που κλείνει το μάτι πολύ πονηρά στο Ασύρτικο, ενώ στο παρελθόν προκαλούσε επί σειρά ετών τον Robert Parker, που τις έδινε απλόχερα 90άρια!
Το οινοποιείο Gentilini ξεχώριζε για τις πειραματικές οινοποιήσεις που έκανε, από το 1984 και είχε αποτελέσει έμπνευση για πολλούς οινοποιούς της εποχής. Το 2002 ανέλαβε ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος και η αρχική κλίση προς τη βιολογική καλλιέργεια, εδραιώθηκε. Η Κεφαλλονιά είχε μπει στον ελληνικό ΠΟΠ χάρτη με τις ποικιλίες Μαυροδάφνη και Ρομπόλα, αλλά η δεύτερη ήταν η πιο πεισματάρα και δεν έδωσε πουθενά αλλού τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πέρα από το νησί της. Ιδιαίτερα στις πιο ορεινές και πετρώδεις περιοχές του, εκεί ακριβώς που το Gentilini επιμελείται 50 στρέμματα της ζώνης ΠΟΠ, σε υψόμετρο 650 μέτρων.
Για τη Gentilini Robola, τα σταφύλια συλλέγονται από 4 διαφορετικά επίπεδα (που αποτυπώνουν εξαιρετικά τα διαφορετικά terroir) και ζυμώνουν σε 4 διαφορετικές δεξαμενές, με 4 διαφορετικές ζύμες και εδώ η Ρομπόλα είναι που δίνει ρεσιτάλ! Η δροσιστική της οξύτητα και η χαρακτηριστική της ορυκτότητα, θα σε πάνε προς Σαντορίνη, αλλά τα τροπικά αρώματα και η φίνα χάρη της, θα σε επαναπατρίσουν. Η σύγκρισή της με το Ασύρτικο, αλλά και με άλλες σοβαρές διεθνείς ποικιλίες, είναι μοιραία!
Η Robola Gentilini, κρατάει ακόμα το λάβαρο των ποιοτικών λευκών ελληνικών ποικιλιών, όπως ακριβώς γινόταν πριν καν ακόμα το Ασύρτικο κάνει πάταγο και εμφανιστούν οι διεθνείς. Πλέον, έχει πάρει τη θέση της στα ράφια βραβευμένων Γαλλικών εστιατορίων. Και αυτό να ξέρεις είναι πάρα πολύ δύσκολο!
Ε, δεν θα σου πούμε τίποτα άλλο…