ΤΕΤΟΙΟ ΚΡΑΣΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΕΙ! Ναι, μπορεί να το έχεις ακούσει ξανά, αλλά το εννοούμε. Η Σπείρα (Spira) του Κτήματος Λίγα είναι ένα μοναδικό κρασί που εκτοξεύει τον πήχη για τα υπόλοιπα Ξινόμαυρα. Γιατί; Είναι Ξινόμαυρο blanc de noir το οποίο παλαιώνει με το σύστημα Solera (ΝΑΙ ΚΙ ΟΜΩΣ)!!!
Και τώρα ετοιμάσου για μερικές τρομερές πληροφορίες για τη Σπείρα. Αρχικά πίσω από το κρασί αυτό βρίσκεται ο αεικίνητος και ευρηματικός Ιάσων Λίγας του Κτήματος Λίγα φυσικά. Ο Ιάσων πειραματίζεται συνεχώς με νέες τεχνικές οινοποίησης αλλά και με τα «όρια» του Ξινόμαυρου. Η φιλοσοφία του στο κρασί συνοψίζεται στα εξής: περμακουλτούρα*, μηδενικές παρεμβάσεις στο κρασί, όχι θειώδη, όχι ζύμες εμπορίου. Η Σπείρα του 2019 περιέχει ουσιαστικά κρασί από τις χρονιές 2012 έως 2019 και κάθε χρόνο κυκλοφορεί σε ελάχιστες φιάλες (φέτος είναι περίπου 1000). Το κρασί ζυμώνει σε ανοξείδωτη δεξαμενή και έπειτα μπαίνει και ωριμάζει στα παλιά, βαρέλια (600 λίτρων) της Solera. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό και μοναδικά πολύπλοκο. Όπως λέει και ο δημιουργός του η Σπείρα είναι ένα γαστρονομικό κρασί που εκπλήσσει με την απίστευτη δομή του.
*Η περμακουλτούρα πήρε το όνομα της από το permanent agriculture και αφορά έναν τρόπο καλλιέργειας που εξασφαλίζει έναν κύκλο αειφόρου ζωής. Με απλά λόγια, η καλλιέργεια του αμπελιού δεν ανταγωνίζεται τη φύση αλλά συνεργάζεται μαζί της με σκοπό την βιωσιμότητα και τη σταθερότητα του περιβάλλοντος.