Ένα κρασί για όλους εκείνους που έχουν σνομπάρει την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ήρθε να μας ταρακουνήσει και να γίνει ένα από τα πολύ αγαπημένα μας. Ετοιμάσου για μια μεγάλη έκπληξη!
Το νησί του Βορείου Αιγαίου, έγινε η γη της Επαγγελίας για τους προγόνους του Μανώλη Γκαράλη και της Μαρίας Μαρκάκη, που εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Δημήτριο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εμπειρία τους στην καλλιέργεια των αμπελώνων τους οδήγησε να γίνουν από τους μεγάλους παραγωγούς του νησιού, που έδιναν τα σταφύλια τους στο συνεταιρισμό. Η εκπλήρωση του ονείρου ξεκίνησε από μια ιδέα, το 2000. Επτά χρόνια αργότερα ίδρυσαν στο Κουρούνι το δικό τους οινοποιείο, ενώ μια δεκαετία ήταν αρκετή για να αποκτήσουν τη γνώση που χρειαζόταν για να καταλήξουν στην εμφιάλωση του δικού τους κρασιού.
Το αποτέλεσμα έκανε πάταγο στην Αμερική, με το κρασί να μπαίνει στη δεύτερη θέση της λίστας με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά στη New York Times. Και ποιο ήταν αυτό; Φυσικά το Terra Ambera από Μοσχάτο Αλεξανδρείας!
Το ηφαιστειογενές και άνυδρο έδαφος του νησιού και οι υψηλές θερμοκρασίες, αποδείχτηκαν ευεργετικές για την ποικιλία, ενώ τα κύματα αέρα και το επίπεδο του έδαφος δημιούργησαν τέλειες συνθήκες για βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση ήπιων παρεμβάσεων. Το Terra Ambera 2022 δημιουργήθηκε από Μοσχάτο Αλεξανδρείας βιολογικής καλλιέργειας που ζύμωσε αυθόρμητα με τα στέμφυλα με γηγενείς ζύμες για 5 ημέρες, ενώ παρέμεινε για περίπου 3 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες του. Και όλα αυτά μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ώστε να διατηρηθεί το έντονο αρωματικό προφίλ της ποικιλίας και να δώσει ένα κρασί αριστούργημα που εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και με σχεδόν μηδενικά θειώδη.
Αν αναρωτιέσαι με ποιο κρασί μπορείς να απολαύσεις το ψάρι πλακί με πατατούλες και μυρωδικά, φτάνει. Μόλις το βρήκες!