Το Terre de Zeus Assyrtiko Navitas Winery είναι λεμονάτο και ζουμερό Ασύρτικο χωρίς ίχνος βαρελιού αλλά με τόνους φρεσκάδας, που θα σε κερδίσει από την πρώτη γουλιά. Δεν είναι αυστηρό, αντιθέτως είναι φρουτώδες και λιπαρό, ότι πρέπει για να συνοδεύσει κάθε λογής θαλασσινά μεζεδάκια.
Η ιστορία του οινοποιείου ξεκίνησε το 2015 όταν μπήκε στο μυαλό της Μαρίας Δημητριάδη η ιδέα να αξιοποιήσει τον οικογενειακό αμπελώνα στους πρόποδες του Ολύμπου. Η Μαρία επέλεξε μεν να σπουδάσει Ψυχολογία αλλά αν έχεις μεγαλώσει ανάμεσα σε κρασιά και αμπέλια δύσκολα ξεφεύγεις από το "μικρόβιο" του κρασιού. Έτσι, ένωσε τις δυνάμεις της με τον οινολόγο Γρηγόρη Σωτηριάδη και το 2020 έκαναν τον πρώτο τους τρύγο. Τα κρασιά τους κατάφεραν να ξεχωρίσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή, τόσο σε παγκόσμιους διαγωνισμούς όσο και στην ελληνική αγορά, για το εντυπωσιακό τους packaging και την ποιότητα τους. Το Terre de Zeus Assyrtiko Navitas Winery για παράδειγμα πήρε χάλκινο μετάλλιο στο Decanter. Yπάρχει όμως και κάτι ακόμα που κάνει το Navitas Winery να ξεχωρίζει. Εκτός από τη vegan πιστοποίηση έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας ενώ παράλληλα το οινοποιείο λειτουργεί με τη λογική της αειφόρου ενέργειας (προσπαθώντας να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον).
Πάμε τώρα στο ζουμί. Το Terre de Zeus Assyrtiko Navitas Winery είναι ένα Ασύρτικο που προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, με νεαρά κλήματα, σε υψόμετρο 100 μέτρων. Μετά την αυστηρή διαλογή και τη σύντομη προζυμωτική εκχύλιση (στο 1/3, τα υπόλοιπα 2/3 μπαίνουν στο πιεστήριο σε ολόκληρα τσαμπιά) το κρασί ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και έπειτα ωριμάζει εκεί μαζί με τις φίνες οινολάσπες του.
Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!