Ντεμπίνα Orange σίγουρα δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Αλλά πρέπει!
Το περιμέναμε πολύ καιρό να συμβεί. Αυτό που δεν περιμέναμε όμως, είναι πως η συγκεκριμένη ποικιλία θα έδινε ένα κρασί με τόση δομή και πολυπλοκότητα, που δε μοιάζει με καμία από όσες είχαμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Μια Ντεμπίνα ακόμα πιο εκρηκτική και νόστιμη, σε ένα πολύ εκφραστικό orange κρασί, φυσικά υπό την φροντίδα του Πάνου Τζίμα.
Όσα κρασιά έχουμε δοκιμάσει από τα χέρια του, έχουν κάτι το μοναδικό. Η ισορροπία και η φινέτσα τους αποκαλύπτουν πως η σχέση του με το κρασί και την οινοποίηση ίσως και να είναι τελικά καρμική. Χημικός οινολόγος, ξεκίνησε το 2013 να δημιουργεί τον δικό του αμπελώνα στην Καλομοδιά Άρτας, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε το WSET Diploma, έναν από τους πιο σπουδαίους τίτλους στο χώρο του κρασιού παγκοσμίως, τον οποίο και κατέκτησε λίγα χρόνια μετά. Οι πρωτοποριακές του ιδέες είναι πάντα θορυβώδεις, όπως και το project του “Les Vignerons”, που αφορά τη συνεργασία του με τοπικούς παραγωγούς για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών της ποικιλίας, της χρονιάς και του τόπου.
Για το Trois Chapeaux, χρησιμοποιήθηκαν σταφύλια από αμπελώνες ηλικίας άνω των 30 ετών, προσεγμένους από τον κύριο Στέφανο Σιουμάλα, στο χωριό Σακελλάρικο. Στις πλαγιές που βρίσκονται 350 μέτρα πάνω από τον ποταμό Καλαμά, το ψυχρό κλίμα και το δροσερό αεράκι, ωριμάζουν άψογα την Ντεμπίνα, που σε συνδυασμό με τα εδάφη της περιοχής, αποκτά πολύ δροσιστική οξύτητα. Το 45% ζυμώνει σε αμφορέα, το 31% σε νέα δρύινα βαρέλια και το 24% σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με αποτέλεσμα μια κρυστάλλινη έκφραση φρούτου, με έντονη φρεσκάδα και εκπληκτική δομή που εξελίσσεται συνεχώς μέσα στο ποτήρι.
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Οι 11 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες δημιουργούν μια ισορροπημένα κρεμώδη αίσθηση, που στρογγυλεύει τη Ντεμπίνα και την κάνει τόσο λαχταριστή, που θέλεις να τη φας με το κουτάλι! Αν είσαι με παρέα και κάποιος πει τη λέξη «γαστρονομικό κρασί», είναι ακριβώς η στιγμή που επιβάλλεται να μοστράρεις ένα Trois Chapeaux!