Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους και την Πολιτική Cookies. Κλείσιμο

ΦΙΛΤΡΑ

Τα φίλτρα έρχονται...

Εύρος Τιμών

Ταξινόμηση

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

{{cart.TotalPieces}} τεμάχιο στο καλάθιτεμάχια στο καλάθι
Λήξη Καλαθιού:

Το καλάθι σου είναι κλειδωμένο και ξεκλειδώνει σε {{cart.UnlocksInMinutes}} λεπτά

{{item.Name}}
{{item.SubTitle}}
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Αφαίρεση
{{item.ProductPiecesCount}} τεμάχιο τεμάχια

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΕΙΟ.
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΒΑΖΕΣ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;

Vaptistis Λευκός 2016 - Γιάννης Μωραΐτης
Γιάννης Μωραΐτης

VAPTISTIS ΛΕΥΚΟΣ 2016 - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

  Ελλάδα
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ Στην πόρτα σου σε 1- 3 μέρες

Εξαιρετικά δυσεύρετο διαμάντι

ΣΤΕΙΛΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟ

Γιατί το αγαπάμε;

Το κρασί αυτό έχει μια ιστορία σχεδόν τόσο ενδιαφέρουσα όσο το ίδιο το κρασί! Ένας παθιασμένος τηνιακός, δύο λευκές ποικιλίες, ένα ασυνήθιστο terroir και ένας ταλαντούχος και εκκεντρικός οινολόγος είναι τα βασικά της συστατικά. Ο Γιάννης Μωραΐτης, επί χρόνια πειραματιζόταν προσπαθώντας να κάνει το δικό του κρασί στο αγαπημένο του νησί. Μελέτησε ποικιλίες και αμπελοτόπια καταλήγοντας τελικά ότι το Ασύρτικο και η Μονεμβασιά ήταν ιδανικά για να δημιουργήσει το πρώτο του λευκό κρασί. Έπειτα ζήτησε τη βοήθεια ενός «ψαγμένου» οινολόγου, του Ηλία Ρουσσάκη. Η οινοποίηση του πρώτου λευκού Vaptistis έγινε στο αγαπημένο οινοποιείο Vassaltis στη Σαντορίνη. Αν ξέρεις, καταλαβαίνεις ότι αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά… σχεδόν προδιαθέτει για το αποτέλεσμα!

Το blend Ασύρτικο – Μονεμβασιά, σε αναλογία 70 – 30, ζύμωσε για 20 μέρες στους 17ο C  σε ανοξείδωτη δεξαμενή και παρέμεινε εκεί 6 μήνες μαζί με τις οινολάσπες του. Οι οινολάσπες αφαιρέθηκαν, εμφιαλώθηκε και έμεινε στη φιάλη για άλλους 4 μήνες περίπου. Σώμα φουλ, λιπαρή αίσθηση, σπαθάτη οξύτητα και mineral χαρακτήρας του δίνουν όλα τα φόντα να παλαιώσει.

Ωραία, άντε και το κρασί το φτιάξαμε. Μας βγήκε και πάρα πολύ ωραίο. Μετά αρχίσαν τα δύσκολα. Πως το βγάζουμε τώρα; Ο Γιάννης ανέτρεξε σε ιστορικά συγγράμματα. Βρήκε το λατινικό De Tin που σημαίνει εκ Τήνου. Αποφάσισε να το υιοθετήσει αλλά η γραφειοκρατία τον προσγείωσε απότομα. Κάθε προσπάθεια ήταν μάταιη. Αποφάσισε λοιπόν να βγάλει το άχτι του. Έδωσε στο κρασί το πραγματικό του όνομα. Βαπτιστής. Έτσι τον είχαν βαπτίσει. Και το όνομα που πολύ τον ταλαιπωρούσε σαν παιδί έμελλε να γίνει το όνομα του πρώτου οινικού «παιδιού» του, με φόντο τους Τηνιακούς περιστερώνες.

Εμείς τον αγαπήσαμε τον Vaptistis Λευκό 2016 του Γιάννη Μωραΐτη γιατί κουβαλάει μέσα του το πάθος ενός ανθρώπου, την αλμύρα του Άγιου Φωκά και τη λάμψη από το ηλιοβασίλεμα στα Υστέρνια! Αν έχεις πάει στην Τήνο ψάξε να τα βρεις στο ποτήρι σου. Αν δεν έχεις πάει, βάλε τη δική σου αλμυρή παραλία και το δικό σου αγαπημένο ηλιοβασίλεμα.

Πότε να το πιείς;

Είναι από αυτά που δεν χρειάζεται να βιαστείς πολύ. 4-5 χρόνια τα έχει άνετα.

ΧΡΩΜΑ

ΛΕΥΚΟ

ΑΡΩΜΑ

ΜΕΤΡΙΑ ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ

ΣΩΜΑ

ΓΕΜΑΤΟ

ΟΞΥΤΗΤΑ

ΕΝΤΟΝΗ

Δοκιμή

Ανοιχτό λεμονί στο ποτήρι.

Φινετσάτη μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με κυρίαρχες mineral νύξεις, νότες λεμονιού, γκρέιπφρουτ, lime, άγουρου ροδάκινου αλλά και άνθη λεμονιάς. Σκέψου τα όλα αυτά, σε φόντο θαλασσινής αύρας.

Γεμάτο στόμα, έντονη λιπαρή αίσθηση και κοφτερή οξύτητα σε απόλυτη ισορροπία με το σύνολο. Αρώματα ροδάκινου, κορόμηλου, λεμονιού, γκρέιπφρουτ και κίτρου, με νύξεις από αγιόκλημα, ζύμη και αλμυρές, θαλασσινές και mineral νότες. Απολαυστική λεμονάτη επίγευση που διαρκεί.

Τα τεχνικά
Χρώμα Λευκό
Τύπος Ξηρό
Χρονιά 2016
Αλκοόλ 14 %
Προέλευση Τήνος
Ποικιλία Ασύρτικο, Μονεμβασιά
Αρώματα μεταλικότητα, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, lime, ροδάκινο, άνθη λεμονιάς, αλάτι
Μέγεθος Φιάλης 750ml
Παραμονή σε βαρέλι -
Θερμοκρασία σερβιρίσματος 9ºC
Παλαίωση 5 χρόνια
Πώμα Φελλός
Βιολογικό Όχι

VAPTISTIS ΛΕΥΚΟΣ 2016 - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ

Συνδύασέ το με φαγκρί στα κάρβουνα, μύδια αχνιστά, καλαμάρι ψητό με λαδολέμονο ή λαχανοντολμάδες

Λιγκουίνι με φιλέτο μπαρμπουνιού, κάπαρη, πράσο, ντοματίνια και λεμόνι

  • 500 gr Λιγκουίνι
  • 4 μπαρμπούνια (600 gr)
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 πράσο
  • 60 gr κάπαρη
  • 250 gr  ντοματίνια βελανίδια
  • 60 ml χυμό λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Καθαρίζουμε τα μπαρμπούνια από τα βράγχια, εντόσθια, λέπια και τα φιλετάρουμε. Κόβουμε το σέλερι, το καρότο και το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια.

Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, το αφήνουμε να κάψει καλά και σοτάρουμε τα κόκκαλα από τα ψάρια. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το μισό κρασί, αφήνουμε να βράσει για δύο λεπτά ώστε να φύγει το οινόπνευμα και προσθέτουμε 3 lt νερό να τα καλύψει. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα σε μέτρια φωτιά.

Περνάμε τον ζωμό από σουρωτήρι, τον βάζουμε σε ένα τηγάνι 30 εκ. διαμέτρου και βράζουμε εκεί τα λιγκουίνι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο νερό. Θα πρέπει τα ζυμαρικά να απορροφήσουν όλο τον ζωμό ώστε να μην χρειαστεί να τα σουρώσουμε και να χάσουμε το άμυλο τους.

Παράλληλα σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα φιλέτα του μπαρμπουνιού αφού τα αλατοπιπερόσουμε. Ξεκινάμε από την μεριά της πέτσας πιέζοντας τα με μία σπάτουλα και μετά από την σάρκα. Η όλη διαδικασία κρατάει περίπου 2 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου. Αποσύρουμε από το τηγάνι και συνεχίζουμε με τα ντοματίνια, που τα έχουμε κόψει στη μέση, σοτάροντας τα πολύ ελαφρά. Συνεχίζουμε με το πράσο που το έχουμε κόψει σε σπιρτόξυλα. Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται προσοχή γιατί το πράσο καίγεται εύκολα.

Προσθέτουμε την κάπαρη, αφού την έχουμε ξαρμυρίσει και σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και τον χυμό από το λεμόνι. Αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό, ενσωματώνουμε στην σάλτσα τα λιγκουίνι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα και 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε  καλά και σερβίρουμε.

 

Συνδυασμός με κρασί

Ψάρι, κάπαρη, σέλερι και ντοματίνια! Λευκό κρασί, με μέτρια+ οξύτητα, αρωματικό αλλά όχι υπερβολικά για να μην καλύψει τα αρώματα. Λίγη φυτικότητα δεν θα έβλαπτε χωρίς όμως να είναι απαραίτητη.

 

Βασίλης Βασιλείου
Chef Mono Restaurant
Παλαιολόγου Μπενιζέλου 4,
Πλάκα, Αθήνα

Αποτελέσματα Αναζήτησης

{{$root.resources.lbl_search_results_count.replace('{0}', $root.searchResults.length)}}