Το Vette di San Leonardo, προέρχεται από το οινοποιείο Tenuta di San Leonardo, που βρίσκεται σε μια περιοχή με τεράστια οινική ιστορία και αμέτρητους φανατικούς θαυμαστές παγκοσμίως. Αν δεν γνωρίζεις το Trentino-Alto Adige, είσαι πάρα πολύ τυχερός που θα το γνωρίσεις μέσα από αυτό εδώ το κρασί!
Το San Leonardo, ιδρύθηκε το 1724 και από τότε, λειτουργεί υπό το άγρυπνο βλέμμα της οικογένειας Gonzaga. Η μια γενιά διαδεχόταν την άλλη και μαζί με αυτές, ακολουθούσαν η γνώση και η εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Ο πραγματικός οινοποιός της οικογένειας όμως, ήταν ο Carlo Guerrieri Gonzaga, αφού ήταν εκείνος ο αντιδραστικός τύπος της οικογένειας, που μαγεμένος από τα σπουδαία κρασιά του Μπορντό, πήρε την απόφαση να πάει κόντρα στο ρεύμα των πλούσιων και βαρελάτων (που είχαν ασύλληπτη απήχηση στο τότε κοινό) και να αλλάξει εντελώς, το στυλ των δικών του. Η κομψότητα έγινε το σήμα κατατεθέν του οινοποιείου και ο λόγος που τα κρασιά του έγιναν από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο!
Στους 300 εκταρίων αμπελώνες του, οι ερυθρές ποικιλίες Carmenère, Merlot και Cabernet Sauvignon βρήκαν το κατάλληλο χώμα και αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής, με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας από το 2018. Ο Carlo ευτυχώς κατάλαβε από πολύ νωρίς, πως η πολύ ιδιαίτερη θέση των αμπελώνων και το τεράστιο φυσικό φράγμα των Άλπεων, δεν έκοβε μόνο την ανάσα, αλλά και τον άνεμο. Και έτσι αποφάσισε να καλλιεργήσει το Sauvignon Blanc στις κορυφές (Vette) που είχαν το κατάλληλο υψόμετρο, για να αναδειχθούν το νεύρο και η τραγανότητα της ποικιλίας. Και αυτό ήταν μια πάρα πολύ σοφή απόφαση!
Το Vette di San Leonardo, αποτελείται κατά 100% από σταφύλια Sauvignon Blanc. Ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά από αμπελώνες μέσου όρου ηλικίας 10 χρόνια. Μετά από 12 ώρες διαβροχής σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ενισχυθεί το αρωματικό προφίλ τους, τα σταφύλια πιέστηκαν ελαφρά και ο χυμός τους ζύμωσε για 20 ημέρες, σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρασί παρέμεινε για 5 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες του και εκεί απέκτησε την κομψή υφή και τα εκρηκτικά του αρώματά!
Αν όταν σερβίρεις το πρώτο ποτήρι, ακούσεις θρόισμα φύλλων, πουλάκια και ένα δροσερό αεράκι να σε διαπερνά, να μην ανησυχήσεις καθόλου. Είναι το Alto Adige effect και έχει συμβεί και σε εμάς.