Το Ασύρτικο Βόϊλα από το οινοποιείο Λυραράκη, είναι ένα λευκό κρασί με γεμάτο σώμα και ντελικάτη οξύτητα, που σε κάνει να αναρωτιέσαι για τον τόπο καταγωγής του. Αυτό ακριβώς το debate δημιουργήθηκε και στη γευστική παλέτα της Janis Robinson και του Tim Atkin, που σχεδόν σε όλα τα χρόνια κυκλοφορίας του, του δίνουν εξαιρετικές βαθμολογίες.
Το οινοποιείο Λυραράκη βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι ένα από τα παλαιότερα του νησιού. Η οικογένεια Λυραράκη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα του κρασιού το 1966 και έκτοτε έχουν καταφέρει να διασώσουν αρκετές τοπικές ποικιλίες όπως το Δαφνί, το Μελισσάκι και το Πλυτό. Το εμβληματικό οινοποιείο έχει επιδείξει τεράστια μαεστρία στην ανάδειξη των τοπικών θησαυρών του νησιού και έχει δώσει ιδιαίτερη αξία στην εξίσωση ένα αμπελοτόπι, μια ποικιλία ίσον ένα κρασί. Έτσι το Βόϊλα προέρχεται από Ασύρτικο, ένα σταφύλι που φύεται σε ένα ξερικό αμπελοτόπι στον ομώνυμο κάμπο «Βόϊλα», σε υψόμετρο 580 μέτρων.
Το σταφύλι πιέζεται και παραμένει με τα στέμφυλα και σε χαμηλές θερμοκρασίες για 16 ώρες, ώστε να ενισχυθούν τα αρώματα. Στη συνέχεια ζυμώνει αργά σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 15 ολόκληρες ημέρες. Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση μένει σε επαφή με τις οινολάσπες για την ενίσχυση του όγκου του. Τα παραπάνω συνθέτουν ένα πλούσιο και ταυτόχρονα πολύ δροσιστικό αποτέλεσμα.
Μπορείς να το πιείς από τώρα, αλλά σε 6 χρόνια θα είναι βάλσαμο!