Η Μαλαγουζιά επιβεβαιωμένα αγαπάει τη βόρεια Ελλάδα. Εκεί δίνει κρασιά με σώμα, βουτυρένιο χαρακτήρα και απίθανα απεριτίφ διάθεση. Με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία, η Μαλαγουζιά μπορεί να έφτασε στα όρια της εξαφάνισης αλλά πλέον έχει βγει για τα καλά από την αφάνεια. Ήδη βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών στην Ελλάδα και ανεβαίνει σταθερά στον εξαγωγικό τομέα.
Την έχουμε στο μυαλό μας σαν συνώνυμο φρέσκων λουλουδάτων και φρουτένιων αρωμάτων. Τι θα γίνει όμως αν περάσει ο χρόνος; Είναι κρασί που αντέχει; Είναι από αυτά που βελτιώνονται ή έστω εξελίσσονται όμορφα με τον χρόνο;
Χμμ, για να σκεφτούμε… Δοκίμασε το Κτήμα Καμάρα Μαλαγουζιά 2014 και θα καταλάβεις!
Το Κτήμα Καμάρα της οικογένειας Κιουτσούκη μπήκε στη βιολογική καλλιέργεια από την πρώτη στιγμή. Στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης οι αμπελώνες του κτήματος έχουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργειά της Μαλαγουζιάς. Επικλινή αμμοαργιλώδη εδάφη με εξαιρετική αποστράγγιση και ημι-ηπειρωτικό κλίμα με κρύους χιονισμένους χειμώνες αλλά απουσία ανοιξιάτικου, επικίνδυνου παγετού. Η βιολογική καλλιέργεια και η ιδιαίτερη προσοχή του παραγωγού εξασφαλίζουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που συντελούν σημαντικά στη συμπύκνωση του καρπού και στην καλύτερη έκφραση των χαρακτηριστικών του.
Όσο για την παλαίωση; Τα φρούτα είναι εκεί! Ο μελένιος χαρακτήρας της ποικιλίας έχει συμπυκνωθεί και εκφράζεται με τη μορφή κερήθρας. Το στόμα έχει εξελιχθεί όμορφα αποκτώντας πολυπλοκότητα και διάρκεια.
Εμείς δοκιμάσαμε, αγαπήσαμε και πήραμε αρκετές φιάλες σπίτι. Καιρός δεν είναι να δεις τη Μαλαγουζιά αλλιώς;