Αν πιστεύεις ότι το Αγιωργίτικο δεν μπορεί να γίνει επιδόρπιος οίνος και ότι είναι απλά το μαλακό κόκκινο κρασί για το χοιρινό στη γάστρα, με τον Ανατολικό 2006 Γαίας, θα αλλάξεις εντελώς γνώμη!
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος το 1997, ίδρυσε το οινοποιείο του στο ημιορεινό Κούτσι της Νεμέας. Ο πολυπράγμων Παρασκευόπουλος, αποτελεί μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στο ελληνικό κρασί, μιας και εδώ και χρόνια είναι καθηγητής του τμήματος Οινολογίας Αθηνών και έτσι μοιραία, έχει διαμορφώσει πολλούς επίδοξους οινολόγους μέσα στα χρόνια. Η μεγάλη του εμπειρία στην οινοποίηση, είναι κάτι που μπορείς να διαπιστώσεις πολύ εύκολα, δοκιμάζοντας τις άψογες Νεμέες και Σαντορίνες του, που τραβούν την προσοχή του οινόφιλου κοινού, κάθε χρόνο.
Εδώ παρουσιάζει ένα διαφορετικό Αγιωργίτικο, που είναι γλυκό και θα το ταιριάξεις με χίλια σοκολατένια γλυκά!
Τα σταφύλια του Αγιωργίτικου αφυδατώνονται αργά (σχεδόν 20 ημέρες), κάτω από τον ήλιο του Οκτώβρη και γίνονται σχεδόν σαν σταφίδες! Έκεί οφείλεται και το σκούρο χρώμα του. Στη συνέχεια συμπιέζονται για να δώσουν τον ακραία συμπυκνωμένο χυμό τους, μέχρι την τελευταία σταγόνα του. Η ζύμωση που ακολουθεί είναι αργή και αυθόρμητη και σταματάει χωρίς παρεμβάσεις, δίνοντας έτσι ένα φυσικά γλυκό κρασί. Μετά τη ζύμωση παραμένει για 5 χρόνια σε μικρά παλιά γαλλικά δρύινα βαρελάκια και εκεί οι γεύσεις και τα αρώματα απογειώνονται!
Το καλύτερο είναι ότι ακόμη και αν δεν θέλεις να το πιείς τώρα, μπορείς απλά να το ξεχάσεις στο συντηρητή σου και να το καταναλώνεις αργά αργά... αν κρατηθείς!