Γιατί το αγαπάμε;
Το μεγαλείο του Φωκιανού ξεδιπλώνεται στο ερυθρό, γλυκό κρασί Αποσπερίτης από την Οινοποιητική Λειψών. Πολυπλοκότητα και ένταση που χτυπάνε κόκκινο ζητούν ισχυρά ταίρια, ενώ δεν αντιστέκεται και σε πλούσια σοκολατένια επίδορπια!
Στο ακριτικό νησάκι των Λειψών, δυο οινοποιοί και καλοί φίλοι, ο Μανώλης Βαβουλάς και ο Νίκος Γρύλλης, αποφάσισαν το 2010 να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός μικρού, boutique οινοποιείου. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το νησί είχε μεγάλη ιστορία στο κρασί και στο παρελθόν ήταν ξακουστό για το γλυκό, λιαστό κρασί του, με το οποίο προμήθευε σε σημαντικές ποσότητες το Βατικανό!
Με σύμμαχο την πανάρχαια γηγενή ποικιλία Φωκιανό, που αντέχει την ξηρασία και τις κακουχίες του νησιού, συνδύασαν την οινοποιητική τους εμπειρία με τις παραδοσιακές μεθόδους του νησιού για τη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού. Ακολουθώντας την παράδοση, ο Αποσπερίτης από την Οινοποιητική Λειψών παράγεται από σταφύλια που αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στο φυτό και στη συνέχεια κόβονται και απλώνονται στον ήλιο για μερικές ημέρες προκειμένου να αποξηραθούν, συμπυκνώνοντας έτσι σάκχαρα, αρώματα και οξύτητα. Ο ελάχιστος, πολύτιμος χυμός ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια, αποκτώντας όγκο, βελούδινη υφή και μεστά αρώματα που σαγηνεύουν.
Ο Αποσπερίτης από την Οινοποιητική Λειψών είναι ένα από τα πιο όμορφα γλυκά κρασιά που έχουμε δοκιμάσει. Άσε που μπορείς να τον παλαιώσεις άφοβα για τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμη.
Δοκιμή
Έχει βαθύ κεχριμπαρί χρώμα με γκρενά ανταύγειες. Εκφραστική μύτη, γεμάτη γλυκό του κουταλιού σταφύλι και νεράντζι, αποξηραμένα βερίκοκα και μέλι. Νύξεις καπνού, κανέλας, μανιταριών και βρεγμένων φύλλων ολοκληρώνουν το πολύπλοκο σύνολο.
Στο στόμα έχει γεμάτο σώμα, έντονη γλυκύτητα που δένει απόλυτα με την ισορροπημένη οξύτητα. Κανέλα, ginger, μελάσα, αποξηραμένο σύκο, γαρύφαλλο, καρύδι, πραλίνα φουντουκιού και πορτοκάλι γεμίζουν το στόμα σε κάθε γουλιά.