Αν είσαι ακόμα εκείνος ο επιφυλακτικός τύπος που δυσκολεύεται να δοκιμάσει φυσικά και αφρώδη κρασιά μην αντιστέκεσαι, κάνε ένα βήμα και εσύ. Αυτό είναι το Pet Nat που θα σου ξεθολώσει το τοπίο. Λίγο οξύμωρο ναι…
Το οινοποιείο Χαραλαμπόγλου βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου όρους και ιδρύθηκε το 1999. Τα 20 εκτάρια ξερικών αμπελώνων, με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, είναι βιολογικά πιστοποιημένοι τα τελευταία 20 χρόνια. Οι προκάτοχοί του Γιώργος και Αργυρή, το 2021 παρέδωσαν τη σκυτάλη στο μεσαίο παιδί της οικογένειας, την Ανθή, η οποία μετά από τις σπουδές της στη Γαλλία και το ταξίδι της στη Νέα Ζηλανδία, αποφάσισε με το σύντροφό της Matt Van Der Spuy να αναλάβουν το οικογενειακό οινοποιείο. Οι δυο οινολόγοι ανέδειξαν τη φιλοσοφία του κτήματος και η βιολογική καλλιέργεια πήρε άλλες διαστάσεις. Η φυσική καλλιέργεια νυχτολούλουδων στα αμπέλια, η επιστροφή της οργανικής ύλης με μορφή φυσικού λιπάσματος στο έδαφος, καθώς και η ξερική καλλιέργεια των αμπελώνων με νερό μόνο από τον υδροφόρο ορίζοντα, δημιούργησε άριστες συνθήκες για τα αρωματικά στοιχεία των σταφυλιών.
Η ποικιλία Malvasia di Candia Aromatica, είναι η πιο αρωματική από όλες τις Malvasia και έχει έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά, ενώ περιέχει ένα μικρό ποσοστό από άλλες τοπικές ερυθρές ποικιλίες. Ο διαυγής χυμός μπήκε σε δεξαμενές χαμηλής θερμοκρασίας, ενώ ζύμωσε με ένα συγκεκριμένο είδος ζυμών, που το χρησιμοποιούν και για τη σαμπάνια! Το κρασί ξεκινά τη ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και πριν ολοκληρωθεί εμφιαλώνεται. Έτσι, το παραγόμενο διοξείδιο εγκλωβίζεται στο κρασί και δημιουργεί αφρισμό. Λόγω του ότι η ζύμωση ολοκληρώνεται στη φιάλη, το κρασί δε φιλτράρεται και γι’ αυτό είναι ελαφρώς θολό.
Αυτό το αρχαιότατο στυλ οινοποίησης μπορεί εύκολα να γίνει μια καθημερινή και πολύ funky απόλαυση. Οι κυρίες άλλωστε στην ετικέτα, διασκεδάζοντας σε Διονυσιακούς ρυθμούς, το δηλώνουν απροκάλυπτα!