Το διακριτικό Μοσχάτο Αλεξάνδρειας σε αυτό το Pet Nat φαίνεται σαν να έχει πατήσει πόδι και να σε προκαλεί να το προσέξεις. Ένα από τα πιο νόστιμα και εκλεπτυσμένα φυσικά αφρώδη που έχουμε δοκιμάσει. Πώς; Δεν προτιμάς τα Pet Nat; Δοκίμασέ το... και ένα μόνο είναι σίγουρο, θα το αγαπήσεις…
Το οινοποιείο Χαραλαμπόγλου βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου όρους και ιδρύθηκε το 1999. Τα 20 εκτάρια ξερικών αμπελώνων, με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, είναι βιολογικά πιστοποιημένοι τα τελευταία 20 χρόνια. Οι προκάτοχοί του Γιώργος και Αργυρή, το 2021 παρέδωσαν τη σκυτάλη στο μεσαίο παιδί της οικογένειας, την Ανθή, η οποία μετά από τις σπουδές της στη Γαλλία και το ταξίδι της στη Νέα Ζηλανδία, αποφάσισε με το σύντροφό της Matt Van Der Spuy να αναλάβουν το οικογενειακό οινοποιείο. Οι δυο οινολόγοι είχαν μια τεράστια κλήση προς τη βιολογική καλλιέργεια. Και έτσι η φυσική καλλιέργεια νυχτολούλουδων στα αμπέλια, η επιστροφή της οργανικής ύλης με μορφή φυσικού λιπάσματος στο έδαφος, καθώς και η ξερική καλλιέργεια των αμπελώνων με νερό μόνο από τον υδροφόρο ορίζοντα, δημιούργησε άριστες συνθήκες για τα αρωματικά στοιχεία των σταφυλιών.
Για το Pet Nat αυτό, το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας μαζεύτηκε χειρωνακτικά κατά την περίοδο της άριστης ωρίμανσης. Μετά τις πιέσεις έμεινε για 2 περίπου ώρες σε επαφή με τα στέμφυλα, ώστε να ενισχυθούν τα αρώματα και ο όγκος του χυμού. Ο διαυγής χυμός παρέμεινε για άλλες 48 ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες και μπήκε σε δεξαμενές για να ζυμωθεί με ένα συγκεκριμένο είδος ζυμών, που το χρησιμοποιούν και για τη σαμπάνια! Η ζύμωση ξεκινά σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το κρασί εμφιαλώνεται πριν αυτή ολοκληρωθεί. Έτσι, το παραγόμενο διοξείδιο εγκλωβίζεται στη φιάλη και δημιουργεί αφρισμό. Η ζύμωση ολοκληρώνεται στη φιάλη, το κρασί δε φιλτράρεται και γι’ αυτό είναι ελαφρώς θολό.
Το Pet Nat λευκό του οινοποιείου Χαραλαμπόγλου, δεν χάνει ποτέ τον αφρισμό του. Είναι ένα πολύ καλά δομημένο λευκό κρασί με πολύ έντονα φρουτώδη αρώματα, ενώ η 10μηνη παραμονή του στο κελάρι πριν την κυκλοφορία του, δίνει ένα συνδυασμό φρεσκάδας και πλούσιου όγκου, που δεν θα χορταίνεις!