Το πρωτοείδαμε πριν λίγα χρόνια. Έκλεψε τις καρδιές όχι μόνο τις δικές μας. Το ότι εξαντλείται κάθε χρόνο μας δείχνει ότι το αγάπησες όσο λίγα άλλα.
Ένα σχετικά νέο οινοποιείο από τη Μαντινεία, το Οινοποιείο Τρουπή κατάφερε ένα κρασί πραγματική τομή για το είδος και την ποικιλία. Το Μοσχοφίλερο καλλιεργείται σε ένα και μόνο αποκλειστικά συνεργαζόμενο αμπελοτόπι σε υψόμετρο 700μ, υπό τη συνεχή επίβλεψη και φροντίδα ενός ντόπιου παππού, που το βλέπει και το περιποιείται σαν να ήταν ο κήπος του. Συνδυάζοντας μοναδικά τη γλυκύτητα και την οξύτητα, με τρόπο πρωτόγνωρο για την ποικιλία, θα ήταν κρίμα όπως λένε ο Γιάννης Τρουπής και ο συνεργάτης του Κώστας Κουτσουμπός, να μην γίνει ροζέ!
Νομίζουμε ήδη ξέρεις ότι το Μοσχοφίλερο είναι ερυθρωπή ποικιλία. Μπορεί να μας έχει συνηθίσει σε λευκά κρασιά αλλά είναι καθόλα ικανή να δώσει και εξαιρετικά ροζέ. Ναι, καλά διάβασες. Ροζέ από Μοσχοφίλερο.
Λίγα τεχνικά στοιχεία τώρα. Αμέσως μετά τη συγκομιδή ο καρπός πάγωσε στους 4οC για 24 ώρες και στη συνέχεια εκχυλίστηκε σε χαμηλές θερμοκρασίες παραμένοντας 24 ώρες με τις φλούδες. Αυτή η παραμονή με τον φλοιό του χάρισε το υπέροχο σωμόν χρώμα του ενώ η κρυοεκχύλιση φρόντισε για την εκπληκτική ενσωμάτωση του αρωματικού χαρακτήρα της ποικιλίας. Για την Τομή Ροζέ του Οινοποιείου Τρουπή χρησιμοποιήθηκε μόνο ο πρόρωγος, το καλύτερο δηλαδή μέρος του χυμού το οποίο προκύπτει χωρίς απολύτως καμία πίεση, μόνο υπό το βάρος των ίδιων των σταφυλιών. Τα τακτικά batonage στη δεξαμενή είναι υπεύθυνα για το σώμα και την υφή του.
Το ξέρουμε ότι δεν σε έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά έπρεπε να τα πούμε γιατί εξηγούν γιατί την Τομή Ροζέ είναι ένα εκπληκτικό ροζέ κρασί, πολύ περιορισμένης παραγωγής, ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά. Προέκυψε από την άψογη εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών, από τέλεια καταρτισμένους οινοποιούς, σε εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη μιας πολυδυναμικής ποικιλίας.
Ο χορός των διεθνών μεταλλίων μόλις ξεκίνησε και όλα δείχνουν ότι θα είναι μακρύς.