Le Sang de la Pierre 2016 (Αίμα της Πέτρας) - Οινοποιία Αϊβαλή

Πέρυσι ανακυρήχτηκε κρασί της χρονιάς!

Τον Χρήστο Αϊβαλή ή τον λατρεύεις ή δεν τον αντέχεις. Το πάθος του, ο ανορθόδοξος τρόπος σκέψης του, η εμμονή του στο terroir και την ιδιαιτερότητά του, συχνά τον κάνουν να φτάνει στα άκρα. Είναι όμως ένας άνθρωπος με στόχο. Σκοπός της ζωής του η ανάδειξη της άγνωστης πλευράς της Νεμέας. Αυτής που κρατάει από το χέρι όλα αυτά τα χρόνια και μαζί πορεύονται έχοντας κάνει κάποια από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας στη διαδρομή. Κρασιά τα οποία έχουν κοιτάξει στα μάτια και κάποιες φορές έχουν ξεπεράσει τεράστιες ετικέτες της Βουργουνδίας και του παγκόσμιου αμπελώνα γενικότερα.

Σε ρόλο αμπελουργού πλέον, δίνει πάσα στον Σωτήρη. Τον γιο του που επιστρέφοντας από τις οινολογικές σπουδές του στην Βουργουνδία ήταν ακριβώς ο παράγοντας που έλειπε από την εξίσωση. Νέος τρόπος σκέψης που βάζει τη φινέτσα πάνω από τη brutal, με λίγες εξαιρέσεις, προσέγγιση της ποικιλίας. Και το Le Sang de la Pierre της Οινοποιίας Αϊβαλή είναι δικό του παιδί. Από τον καρπό στο αμπέλι, την επιλογή του ονόματος μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στη φιάλη, ο Σωτήρης είχε τον απόλυτο έλεγχο. Και τα έκανε όλα σωστά.

Le Sang de la Pierre θα πει το Αίμα της Πέτρας. Και αυτό ακριβώς είναι. Το γεμάτο κροκάλες άνυδρο αμπελοτόπι Τραγάνες με τα πάνω από 30 ετών αμπέλια έχει να λιπανθεί για πάνω από 12 χρόνια. Τα σκληραγωγημένα φυτά παλεύουν ρουφώντας ότι μπορούν να ρουφήξουν από το άγονο έδαφος για να δώσουν την ελάχιστη ποσότητα καρπού που θα τα διαιωνίσει. Και στα ελάχιστα τσαμπιά δίνουν όλο τους το είναι και ότι έχουν καταφέρει να απορροφήσουν από το περιβάλλον τους. Και αυτό είναι ο ορισμός του terroir. Και αυτό είναι το καλύτερο Le Sang de la Pierre της Οινοποιίας Αϊβαλή έως τώρα.

Πότε να το πιείς;

Ποτέ. Γιατί αν δοκιμάσεις θα στενοχωρηθείς πολύ όταν εξαντληθεί.

 
96 +/100

Οινοποιία Αϊβαλή

Le Sang de la Pierre 2016 (Αίμα της Πέτρας) - Οινοποιία Αϊβαλή

Το καλύτερο αίμα της πέτρας έως τώρα!
28,70 €
27,20 €
Διαθέσιμο μόνο σε μέλη του botilia.gr.
Χρώμα: 

κόκκινο

Τύπος:  ξηρό
Χρονιά:  2016
Αλκοόλ:  15 %
Προέλευση:  Νεμέα
Ποικιλία:  Αγιωργίτικο
Αρώματα:  βύσσινο, μαρμελάδα κεράσι, μύρτιλο, βατόμουρο, δαμάσκηνο, μαρμελάδα αγριοφράουλας, κανέλα, βανίλια, πιπέρι, βιολέτα, κόκκινο τριαντάφυλλο, σοκολάτα κουβερτούρα, καπνός, κέδρος
Συνδυάζεται:  αγριογούρουνο με πικάντικη σάλτσα ή σάλτσα μανιταριών, καπνιστά τυριά, μοσχαρίσια μπριζόλα στα κάρβουνα
96 +/100
Μποτίλια: 1

Η συμπύκνωση δεν κρύβεται. 

Χρώμα βαθύ πορφυρό με βιολετί ανταύγειες.

Μύτη έντονη, με το πυκνό  φρούτο να κυριαρχεί. Βύσσινο, μαρμελάδα κεράσι, μύρτιλο και ζουμερό βατόμουρο για αρχή. Δαμάσκηνο και μαρμελάδα αγριοφράουλας ακολουθούν. Στη συνέχεια αρχίζουν τα μπαχάρια. Νότες από κανέλα, βανίλια και πιπέρι. Το βαρέλι τέλεια ενταγμένο στο σύνολο αφήνει να φανεί και ο πιο «τρυφερός» χαρακτήρας του αγιωργίτικου: βιολέτα και κόκκινο τριαντάφυλλο υπάρχουν στο φόντο του πυκνού μπαχαρένιου φρούτου. Σοκολάτα κουβερτούρα, καπνός και κέδρος συμπληρώνουν το μοναδικά πολύπλοκο μπουκέτο που συνεχώς εξελίσσεται.

Στο στόμα γεμάτο αλλά παράλληλα φινετσάτο, με μέτριας έντασης, μεταξένιες τανίνες και οξύτητα απόλυτα ισορροπημένη. Γενναιόδωρες γεύσεις ώριμου κερασιού, γλυκού βύσσινου, δαμάσκηνου, βατόμουρου και μύρτιλου συμπληρώνονται μοναδικά από νύξεις βανίλιας, κανέλας, πιπεριού και μπαχαριού. Τσάι, φασκόμηλο, βιολέτα και λεβάντα εμφανίζονται σε δεύτερο χρόνο. Η μακράς διάρκειας σοκολατένια επίγευση θα σε κάνει να αναζητάς την επόμενη γουλιά.

Συνδύασέ το με αγριογούρουνο με πικάντικη σάλτσα ή σάλτσα μανιταριών, καπνιστά τυριά ή μοσχαρίσιες μπριζόλες στα κάρβουνα.
Για δες κι αυτά

92 /100
Νεμέα 2016 - Οινοποιία Αϊβαλή
Οινοποιία Αϊβαλή
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Νεμέα Αγιωργίτικο
92 /100
Κτήμα Δρυόπη Reserve 2014
Κτήμα Δρυόπη - Γιάννης Τσέλεπος
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Νεμέα Αγιωργίτικο
91 /100
Νεμέα 2015 - Κτήμα Γκόφα
Κτήμα Γκόφα
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Νεμέα Αγιωργίτικο